Nowe Przepisy

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny na słodko z Ciasta Drożdżowego


Witam serdecznie
Wczoraj była propozycja na baranka z ciasta drożdżowego nie słodkiego a dzisiaj w taki sam sposób wykonany baranek tylko że na słodko :)

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
210 ml letniego mleka
2 jajka
30 g drożdży świeżych
60 g masła roztopionego
60 g cukru kryształu
1/2 łyżeczka soli
do ozdoby :
1 suszona morela ( pyszczek )
2-3 śliwki suszone ( oczka i kopytka )
około 25 szt wiśni kandyzowanych albo z syropu

opcjonalnie kruszonka lub cukier puder ( zrobiłam z kruszonką ):
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształu
1 płaska łyżka masła

mleko do pomalowania baranka przed pieczeniem

Link do filmu z przygotowania  poprzedniego baranka bo sposób wykonania jest taki sam : https://www.youtube.com/watch?v=V-ON7oRpX_o


Link do przepisu na drugiego baranka :Baranek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpiesza fermentacje) dodaję około 50 ml letniego mleka i jedną łyżkę mąki wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. Do tak przygotowanego rozczynu dodaję pozostałe składniki , mąkę , mleko , cukier , sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
  5. Gdy składniki się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż się wchłonie w ciasto
  6. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 3 do 4 minut , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki
  7. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto wyrosło teraz będę formowała baranka . Baranka układam wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  1. Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką kilka razy przerabiam , odcinam od niego kawałek ciasta a resztę wkładam z powrotem do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsychało
  2. Ciasta nie dzielę na równe kawałki tylko urywam po kawałku i formuję wałki a potem zwijam je w ślimaczki
  3. Na główkę baranka biorę trochę większy kawałek ciasta i formuję placuszek w kształcie łezki , delikatnie go rozpłaszczam i rozciągam ( dokładnie to widać na filmiku , bo nie wiem jak to opisać :) .
  4. Tak uformowany łebek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Teraz uformuję rogi , urywam kawałek ciasta , rozwałkowuję dłońmi na wałek o długości około 20 centymetrów i zwijam go w ślimaczka , drugi róg robię w taki sam sposób
  6. Tak uformowane rogi układam na blasze obok łebka , jeden róg tak jakby był pod spodem a drugi kładę od góry .
Łebek z rogami już jest, teraz uformuję pozostałą część baranka wielkanocnego 
  1. Urywam kawałek ciasta formuję dłońmi wałeczek ,( turlając kawałek ciasta dłońmi o blat) i zwijam go w ślimaczka – wałeczki mają długość około 25 cm
  2. Każdy ślimaczek układam na blasze tak żeby końcówkę ślimaczka podłożyć pod poprzedniego ułożonego na blasze .
  3. Pod róg który jest ułożony od strony tułowia podkładam ślimaczki dzięki temu będzie ładnie się odznaczał .
  4. Ślimaczki układam jeden koło drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka
  5. Nóżki baranka robię z wałeczków o długości około 10 cm , zwijam tylko raz i końcówkę podkładam pod baranka .


Dekorowanie baranka wielkanocnego
  1. Oczy robię ze śliwki przekrawam na pół i wciskam w ciasto
  2. Pyszczek robię z moreli , przekrawam na pół i wciskam również w ciasto
  3. kopytka robię z kawałków śliwki
  4. A w każdy ślimaczek tułowia wciskam po jednej wiśni
  5. Teraz przygotuję kruszonkę , na blat wysypuję wszystkie składniki kruszonki ( masło , mąkę , cukier ) i pocierając dłońmi łączę , tak żeby powstały drobne grudki
  6. Tak przygotowaną kruszonką posypię tułów baranka .
  7. Baranka maluję mlekiem i posypuję kruszonką
Pieczenie baranka wielkanocnego
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie gór dół bez używania termoobiegu
  2. Baranka piekłam około 23 minut na jasno złoty kolor
Baranek wielkanocny jest już upieczony , życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








8 komentarzy :

  1. Śliczny jest. :) Będziemy lepić w sobotę z dziećmi ślimaczki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie ładniejszy od mojego dzięki małym pomocnikom :) życzę udanego wypieku
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ale ekstra! Zaraz spróbuję zrobić. Fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Baranek wyszedł super .....zrobię go jeszcze na święta
    Dzięki Pani dzieci będą miały wielką radość....:)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Spisałam! Świetny pomysł! W sobotę będziemy robić z wnuczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że wypiek się udał
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.