Nowe Przepisy

sobota, 15 lutego 2014

Ciasto Mleczna Kanapka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na ciasto mleczna kanapka , jest słodkie i bardzo dobre więc na pewno każdemu łasuchowi będzie smakowało :)


Będziemy potrzebować :

na ciasto :
120 g mąki pszennej tortowej
125 g cukru kryształ (drobnego)
6 jajek ( rozdzielone żółtka od białek )
20 g kakao prawdziwego ( nie słodzonego )
1 łyżeczka cukru waniliowego

na krem :
400 g śmietany 30%
2 łyżki miodu płynnego
200 g mleka skondensowanego słodzonego ( najlepiej z tubki )
6 g żelatyny
3 łyżki wody

wymiary blachy jakiej użyłam 34  x  28

Link do filmu z przygotowania Ciasta mleczna kanapka
https://www.youtube.com/watch?v=gC8RXQ-SWpw


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto , ciasto można przygotować mikserem , rózga lub robotem , kolejność przygotowania w każdym przypadku jest taka sama .

  1. Białka ubijam na sztywną pianę
  2. Do drugiej miski wlewam żółtka dodaję cukier waniliowy , cukier kryształ i ubijam na puszystą masę
  3. do takiej masy dodaję ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszam łyżką
  4. następnie stopniowo dodaję do masy mąkę i kakao i wszystko razem mieszam aż się ładnie połączy
  5. Tak przygotowane ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarowuję

Pieczenie ciasta na mleczną kanapkę

  1. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
  2. Ciasto piekłam około 17 minut , po upieczeniu zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia
  3. Po przestudzeniu ciasta zdejmuję papier do pieczenia

Przygotowanie kremu do przełożenia kanapki mlecznej

Żelatynę rozpuszczę w kąpieli wodnej

  1. Żelatynę wsypuję do rondelka i zalewam ją 3 łyżkami wody , mieszam i odstawiam na około 5 minut – w drugim garnku (większym aby móc wstawić do niego rondelek z żelatyną ) wlewam wodę i ją zagotowuję po 5 minutach wstawię w nią rondelek z żelatyną i mieszając rozpuszczę
  2. w tym czasie gdy żelatynę mam odstawioną , do miski wlewam śmietanę i ją ubijam
  3. gdy mam ubitą śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej żelatynę
  4. Teraz do ubitej śmietany dodaję miód i mleko skondensowane i nadal ubijam
  5. na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i na wolnych obrotach miksera mieszam całość kremu
  6. Ubity krem wstawiam do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę
Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki 
  1. Nie równe brzegi ciasta odkrawam nożem
  2. następnie ciasto dzielę na pół
  3. Na jedną część ciasta nakładam krem i rozsmarowuję równo
  4. Krem nakrywam drugim kawałkiem ciasta i odstawiam do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny
  5. Po tym czasie dzielę ciasto na mniejsze kawałki ( mleczne kanapki :)

Ciasto mleczne kanapki jest gotowe . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






6 komentarzy :

  1. Bardzo smaczne ciasto, polecam też takie robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis zapisuje do wypróbowania- szczególnie krem przykuł moją uwagę:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to ciacho wygląda bombowo :) rozkosz dla moich łasuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Myślę,że nawet pokrojone kanapki można zamrozić i w razie potrzeby wyjąć. Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi byc pyszne, nie ma innej opcji... a zostało cos tam może na blaszce :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.