Nowe Przepisy

piątek, 31 stycznia 2014

Ostre Chili – Chili Con Carne

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na chili con carne, idealnie nadaje się na mroźne zimowe dni żeby się rozgrzać. Chili jest mocno pikantne a przy tym bardzo smaczne :) Można je zjeść z pieczywem lub ryżem.

Będziemy potrzebować:

700 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy)
400 g czerwonej fasoli z puszki
600 g pomidorów świeżych lub w zalewie ( ja użyłam z własnych przetworów pomidory całe we własnym soku ) Przepis na Pomidory we własnym soku
2 strąki czerwonej papryki
2 strąki zielonej papryki
2 papryczki chili ( dla odważnych 3 papryczki chili :)
3 – 4 średnie cebule
5 ząbków czosnku
około 400 ml wody – ja zamiast wody użyłam soku z pomidorów ale można zamiast wody dodać sok pomidorowy
pieprz , sól
chili w proszku
olej do smażenia


Przygotowanie :
Przygotowanie składników :
  1. Paprykę czerwoną i zieloną myję , przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  2. paprykę kroję w nie za dużą kostkę – najlepiej najpierw paprykę pokroić w paseczki i następnie w kostkę :)
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę
  4. Papryczki chili również myję oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę
  5. Fasolę czerwoną wysypuję na durszlak i płuczę pod bieżącą wodą ( czerwoną fasole z puszki trzeba wypłukać bo jest pokryta mazią z zalewy )
  6. Czosnek kroję w drobną kostkę
  7. Pomidory – jeżeli używamy świeżych to obieramy ze skórki ( najłatwiej skórka schodzi jeżeli pomidory polejemy wrzątkiem ) i kroimy w kostkę
  8. Ja użyłam pomidorów z własnych przetworów ( są pyszne polecam wypróbować przepis) Przepis na Pomidory we własnym soku

Przygotowanie chili :
Jeżeli nie mamy dużej patelni która pomieści wszystkie składniki to partiami podsmażamy i przekładamy do garnka
  1. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażam cebulkę – tak żeby się zeszkliła
  2. następnie do cebuli dodaję pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną oraz papryczkę chili i podsmażam wszystko razem przez około 10 minut
  3. do warzyw na patelni dodaję mięso i wszystko razem duszę około 20 minut ( jeżeli warzywa przełożymy do garnka to mięso podsmażamy i dodajemy do warzyw i dusimy wszystko razem w garnku )
  4. do podsmażonych warzyw z mięsem dodaję pokrojone pomidory ,
  5. oraz w moim przypadku sok ale może być woda ( dodajemy tyle żeby chili było gęste tak około 400 ml )
  6. pokrojony czosnek
  7. czerwoną fasolę
  8. doprawiam solą , pieprzem i mieloną chili
  9. wszystko dokładnie mieszam i razem duszę około 10 minut
  10. sprawdzam smak i jeżeli trzeba doprawiam

Chili con carne jest gotowa można podawać z pieczywem , kukurydzianymi chrupkami lub ryżem .
Chili jest pikantne i na pewno rozgrzewające , życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.