Nowe Przepisy

niedziela, 26 stycznia 2014

Guacamole - Salsa z Awokado

Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną guacamole z kuchni meksykańskiej , na pewno jest bardzo zdrowa i do tego smaczna idealnie nadaje się do podania z chrupkami tortilla , krakersami lub grzankami czosnkowymi zrobionych z bagietek lub bułek.

Będziemy potrzebować:

3 awokado 
4 małe pomidory (lub 3 średnie)
1 średnia cebula
1 papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania:  Guacamole - Salsa z Awokado


Przygotowanie:
Przygotowanie składników:
  1. Natkę pietruszki drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę
  2. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę, papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i usuwam nasiona, następnie kroję w drobną kostkę (najlepiej pokroić ją wzdłuż na cienkie paseczki i dopiero wtedy kroić w kostkę).

  3. Pomidory zalewam na chwilę wrzącą wodą i obieram ze skórki (po sparzeniu gorącą wodą łatwiej schodzi skórka).
  4. Awokado przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestkę , następnie za pomocą łyżeczki wybieram miąższ do miski.


Składniki guacamole – salsy z awokado, są gotowe można zacząć ją przygotowywać:
  1. do miski z awokado dodaję sok z cytryny , czosnkiem i rozgniatam awokado za pomocą widelca ( można rozdrobnić awokado blenderem zamiast widelcem )
  2. gdy awokado mam już rozdrobnione dodaję resztę składników : cebulę , pomidory , natkę pietruszki , oliwę lub olej i wszystko dokładnie mieszam
  3. na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam
Guacamole (salsa z awokado) jest gotowa można podawać tak jak pisałam na wstępie z tortillą , grzankami , krakersami oraz jako dodatek do dań. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. prezentuje się wyśmienicie, na pewno skorzystam z Twojego przepisu :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego cuda jeszcze nie widziałam, ale składniki bardzo mi odpowiadają :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna. Poproszę porcyjkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. salsa z awokado, to moje ulubione smarowidło zamiast masła, a smak jest rewelacyjny, pieknie pokazane graficznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.