Nowe Przepisy

środa, 30 października 2013

Wieniec Drożdżowy z Szynką


Witam Serdecznie
Zrobiłam wieniec drożdżowy z nadzieniem z szynki i żółtego sera , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem , może komuś się przyda :) taki wieniec idealnie nadaje się do czystego barszczu czerwonego i je go się jak kanapki :)

poniedziałek, 28 października 2013

Drożdżówki z Makiem


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne drożdżówki z makiem .

Przygotowanie Maku do Ciast

mak do ciast masa makowa
Witam serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Mak można kupić gotowy mielony i go tylko sparzyć lub samej/samemu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie wiecie jak przygotować mak, to ten przepis wam w tym pomoże.

Do przygotowania maku będziemy potrzebowali:

Sposób I:
z podanych proporcji wyjdzie około 400 g maku

250 ml mleka (lub wody)
1 opakowanie 200 g mielonego maku

Sposób II:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 kg maku

500 g maku
1 litr mleka (lub wody)
gaza
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania maku: Przygotowanie maku do ciast


Przygotowanie:
Sposób I – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu:
W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję zmielony mak. Dokładnie mieszam i mak podgrzewam przez około 1 minutę, cały czas mieszając aby mak się nie przypalił.

Tak przygotowany mak przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – mak jest gotowy, możemy przygotować z niego masę makową.

Sposób II – bardziej czasochłonny, ale według mnie tak przygotowany mak jest lepszy, więc jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa i czas, to polecam właśnie tak przygotować mak na masę:

W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut, następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na około 4 godziny do napęcznienia maku.

Po 4 godzinach, mak przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.

Mak mielę dwukrotnie na najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego przygotować masę makową.

Mak możemy przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.


Przepis na przykładową masę makową do makowca:

300 g sparzonego i zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu migdałowego

Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Mam nadzieję, ze przepis na przygotowanie maku się przyda.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 25 października 2013

Papryka Faszerowana z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam paprykę faszerowaną wyszła bardzo dobra więc się podzielę przepisem :) może komuś się spodoba i zrobi podobne . Zrobiłam dwie wersje papryki faszerowanej z sosem pomidorowym i z serem żółtym , obie równie dobre .

wtorek, 22 października 2013

Domowy Jogurt Naturalny – przepis na przygotowanie


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się rewelacyjnym przepisem na domowy jogurt naturalny , muszę przyznać że taki jogurt domowy jest o wiele lepszy od sklepowego jest bardziej puszysty i smaczniejszy .

sobota, 19 października 2013

Puszyste Placki z dynią bez dodatku cukru - Proste i Smaczne

Witam serdecznie
Sezon dyniowy w pełni więc zaproponuję przepis na placki z dynią. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre najlepiej smakują z dżemem lub posypane cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania placków z dynią będziemy potrzebować :

z podanych proporcji wyjdzie około 18 placków

300 g oczyszczonej i obranej dyni 
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
500 g mleka zsiadłego
3 jajka
1 łyżeczka sody

cukier puder do posypania placków
dżem
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem : Placki z dynią


Przygotowanie :
  1. Dynię dokładnie myję wybieram gniazda nasienne i obieram ze skórki. Tak przygotowaną dynię ścieram na tarce o grubych oczkach.

  2. Do dużej miski wybijam jajka i je roztrzepuję.
  3. Następnie do jajek dodaję zsiadłe mleko, sodę i dokładnie mieszam.
  4. Dodaję startą dynię i mieszam.
  5. Na koniec dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam - ciasto jest gotowe.


Ciasto gotowe, teraz będę smażyła placki z dynią:
  1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę placki.
  2. Placki formuję na  wielkość placków ziemniaczanym i smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor.
  3. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z dyni mam już gotowe, dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem i podać z dżemem ale równie dobrze smakują same. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 18 października 2013

Chleb Bananowy


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny chleb bananowy , jest prosty i szybki do wykonania a jeszcze szybszy do zjedzenia :) rewelacyjny dla dzieci i na pewno lepszy niż słodkie bułki ze sklepu .

środa, 16 października 2013

Drożdżówki z Dżemem w Polewie Czekoladowej


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo proste w przygotowaniu drożdżówki domowe z dżemem w kształcie grzebieni . Są bardzo dobre i na pewno lepsze niż ze sklepu :)

piątek, 11 października 2013

Makaron z Pikantnym Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo proste w przygotowaniu danie z makaronu z pikantnym sosem pomidorowym.

czwartek, 3 października 2013

Ślimaczki kruche ciastka

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste i bardzo smaczne ciastka kruche, w kształcie ślimaczków.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wychodzi około 50 ciastek (3 blachy z piekarnika)

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
220 g cukru pudru
300 g masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
szczypta soli
białko z jajek

Przygotowanie:
  1. Na blat wysypuję mąkę, na środek kładę dobrze schłodzony tłuszcz (masło lub margarynę) i pocierając dłońmi łączę (składniki można posiekać nożem).
  1. Następnie dodaję na środek ciasta (łatwiej będzie zagniatać) pozostałe składniki: cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i szczyptę soli.
  2. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły w jednolitą  masę.

  3. Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części jedną część od razu zawijam w folię spożywczą (można włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut.
  1. Drugą część ciasta rozpłaszczam dłońmi i na środek wsypuję kakao i zarabiam aż kakao ładnie połączy się z ciastem (ciasto powinno być jednolitego brązowego koloru).
  2. Tak przygotowane ciasto kakaowe również zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję z lodówki i każdy kawałek ciasta dzielę jeszcze na pół i połowę ciasta wstawiam do lodówki.
  2. Ciasto przed wałkowaniem przerabiam kilka razy, ciasto wtedy łatwiej jest wałkować
  3. Blat podsypuję mąką a wałek smaruję mąką i rozwałkowuję ciasto na prostokąt grubości około 3-4 milimetrów, z kakaowym kawałkiem ciasta robię tak samo i rozwałkowuję na identycznej wielkości prostokąt.
  1. Mam dwa równe prostokąty rozwałkowanego ciasta, białe ciasto maluję roztrzepanym białkiem.
  2. Kakaowe ciasto przekładam na białe ciasto, wyrównuję brzegi i delikatnie dociskam żeby równo przylegało i maluję białkiem wierzch kakaowego ciasta. 
  1. Tak przygotowane ciasto zwijam jak roladę od strony dłuższego boku, następnie ciasto zawijam w folię aluminiową można w pergamin i wkładam na 60 minut do lodówki.
  1. Tak samo postępuję  z pozostałym ciastem które włożyłam do lodówki, tylko że na kakaowe ciasto nakładam białe i dzięki temu mam dwa rodzaje ciastek kruchych biało – czarne i czarno białe :).

Po 60 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozpakowuję z folii.
  2. Ciasto kroję delikatnie w krążki o szerokości około 1 centymetra.
  1. Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować odstęp około 3 centymetrów bo jeszcze ciacha urosną).
  2. Ciastka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut – piekarnik mam włączony na ogrzewanie od dołu i góry bez termoobiegu.
Kruche ciastka są już gotowe pięknie pachną ładnie się prezentują i smakują :). życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

środa, 2 października 2013

Szarlotka na Kruchym Cieście


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na szarlotkę na kruchym cieście z pianką z białek , mi i mojej rodzince bardzo smakuje , może też komuś się spodoba przepis i wypróbuje :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.