środa, 30 października 2013
poniedziałek, 28 października 2013
Przygotowanie Maku do Ciast
Witam serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z
masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Mak
można kupić gotowy mielony i go tylko sparzyć lub samej/samemu
zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie wiecie jak
przygotować mak, to ten przepis wam w tym pomoże.
Do przygotowania maku będziemy
potrzebowali:
Sposób I:
z podanych proporcji
wyjdzie około 400 g maku
250 ml mleka (lub wody)
1 opakowanie 200 g
mielonego maku
Sposób II:
z podanych proporcji
wyjdzie około 1 kg maku
500 g maku
1 litr mleka (lub wody)
gaza
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z
przygotowania maku: Przygotowanie maku do ciast
Przygotowanie:
Sposób I – bardzo
prosty i szybki w przygotowaniu:
W garnku zagotowuję mleko
i do gotującego mleka wsypuję zmielony mak. Dokładnie mieszam i
mak podgrzewam przez około 1 minutę, cały czas mieszając aby mak
się nie przypalił.
Tak przygotowany mak
przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – mak jest
gotowy, możemy przygotować z niego masę makową.
Sposób II – bardziej
czasochłonny, ale według mnie tak przygotowany mak jest lepszy,
więc jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa i czas, to polecam
właśnie tak przygotować mak na masę:
W garnku zagotowuję mleko
i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut,
następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na
około 4 godziny do napęcznienia maku.
Po 4 godzinach, mak
przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia.
Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.
Mak mielę dwukrotnie na
najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego
przygotować masę makową.
Mak możemy przygotować
wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak
możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.
Przepis na przykładową
masę makową do makowca:
300 g sparzonego i
zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów
włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i
przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu
migdałowego
Jabłko obieram i ścieram
na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam
na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę
makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Mam nadzieję, ze przepis
na przygotowanie maku się przyda.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 25 października 2013
wtorek, 22 października 2013
sobota, 19 października 2013
Puszyste Placki z dynią bez dodatku cukru - Proste i Smaczne
Witam serdecznie
Sezon dyniowy w pełni więc
zaproponuję przepis na placki z dynią. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre najlepiej smakują z dżemem lub posypane cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania placków z dynią będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 18 placków
z podanych proporcji wyjdzie około 18 placków
300 g oczyszczonej i obranej dyni
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
500 g mleka zsiadłego
3 jajka
1 łyżeczka sody
cukier puder do posypania placków
dżem
olej do smażenia
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem : Placki z dynią
Przygotowanie :
- Dynię dokładnie myję wybieram gniazda nasienne i obieram ze skórki. Tak przygotowaną dynię ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wybijam jajka i je roztrzepuję.
- Następnie do jajek dodaję zsiadłe mleko, sodę i dokładnie mieszam.
- Dodaję startą dynię i mieszam.
- Na koniec dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam - ciasto jest gotowe.
Ciasto gotowe, teraz będę smażyła placki z dynią:
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę placki.
- Placki formuję na wielkość placków ziemniaczanym i smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor.
- Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z dyni mam już
gotowe, dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem i podać z dżemem ale równie
dobrze smakują same. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 18 października 2013
środa, 16 października 2013
piątek, 11 października 2013
czwartek, 3 października 2013
Ślimaczki kruche ciastka
Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste i bardzo smaczne ciastka kruche, w kształcie ślimaczków.
Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wychodzi około 50
ciastek (3 blachy z piekarnika)
600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
220 g cukru pudru
300 g masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
szczypta soli
białko z jajek
Przygotowanie:
- Na blat wysypuję mąkę, na środek kładę dobrze schłodzony tłuszcz (masło lub margarynę) i pocierając dłońmi łączę (składniki można posiekać nożem).
- Następnie dodaję na środek ciasta (łatwiej będzie zagniatać) pozostałe składniki: cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i szczyptę soli.
- Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.
- Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części jedną część od razu zawijam w folię spożywczą (można włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut.
- Drugą część ciasta rozpłaszczam dłońmi i na środek wsypuję kakao i zarabiam aż kakao ładnie połączy się z ciastem (ciasto powinno być jednolitego brązowego koloru).
- Tak przygotowane ciasto kakaowe również zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach:
- Ciasto wyjmuję z lodówki i każdy kawałek ciasta dzielę jeszcze na pół i połowę ciasta wstawiam do lodówki.
- Ciasto przed wałkowaniem przerabiam kilka razy, ciasto wtedy łatwiej jest wałkować
- Blat podsypuję mąką a wałek smaruję mąką i rozwałkowuję ciasto na prostokąt grubości około 3-4 milimetrów, z kakaowym kawałkiem ciasta robię tak samo i rozwałkowuję na identycznej wielkości prostokąt.
- Mam dwa równe prostokąty rozwałkowanego ciasta, białe ciasto maluję roztrzepanym białkiem.
- Kakaowe ciasto przekładam na białe ciasto, wyrównuję brzegi i delikatnie dociskam żeby równo przylegało i maluję białkiem wierzch kakaowego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto zwijam jak roladę od strony dłuższego boku, następnie ciasto zawijam w folię aluminiową można w pergamin i wkładam na 60 minut do lodówki.
- Tak samo postępuję z pozostałym ciastem które włożyłam do lodówki, tylko że na kakaowe ciasto nakładam białe i dzięki temu mam dwa rodzaje ciastek kruchych biało – czarne i czarno białe :).
- Ciasto wyjmuję z lodówki i rozpakowuję z folii.
- Ciasto kroję delikatnie w krążki o szerokości około 1 centymetra.
- Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować odstęp około 3 centymetrów bo jeszcze ciacha urosną).
- Ciastka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut – piekarnik mam włączony na ogrzewanie od dołu i góry bez termoobiegu.
Kruche ciastka są już gotowe pięknie
pachną ładnie się prezentują i smakują :). życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 2 października 2013
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)