Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z Kaszy Gryczanej z Piersią Kurczaka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z kaszy gryczanej , są bardzo pożywne z dużą ilością węglowodanów i wartościowego białka , może komuś się spodoba przepis i go wypróbuje .

sobota, 28 września 2013

Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę


Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj sałatki na zimę tym razem sałatkę z czerwonej kapusty , wyszła bardzo smaczna jak dla mnie :) może komuś się przyda przepis

piątek, 27 września 2013

Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę


Witam Serdecznie
Zrobiłam jak dla mnie pyszną sałatkę z białej kapusty z warzywami na zimę idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu :) Może komuś się przyda przepis i zrobi podobną sałatkę .

poniedziałek, 23 września 2013

Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkami na Zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze jedną sałatkę na zimę z zielonych pomidorów z dodatkiem ogórka i papryki. Może komuś się spodoba przepis i przygotuje podobną.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 6 słoików 900 ml

2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
4 łyżki soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego


4 listki laurowe

Link do filmu z przygotowania: Sałatki z Zielonych Pomidorów z Ogórkami na Zimę


Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone

Najpierw przygotuję pomidory , ogórki i cebulę . Trzeba to zrobić 12 godzin przed nakładaniem sałatki do słoików .
  1. Zielone pomidory dokładnie myję
  2. Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu ( plasterki tworzą przekrój pomidora )
  3. ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)
  4. pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )
  5. Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
  6. i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka wkładam pokrojone ogórki oprószam warstwowo solą ogórki sól ogórki sól …
  7. Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki , również przekładam do osobnej miski i oprószam warstwowo solą.
Tak przygotowane warzywa odstawiam na około 12 godzin .
  1. Po 12 godzinach przekładam pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzam z nagromadzonego soku, można również odcisnąć dłonią. Warzywa po odciśnięciu przekładam do jednej miski.
  2. Teraz pokroję paprykę , paprykę dokładnie myję , przekrawam wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  3. następnie kroję w cienkie paseczki i dodaję do warzyw w misce i delikatnie mieszam sałatkę.
Warzywa wszystkie mam przygotowane teraz nastawię zalewę .
  1. Do dużego garnka wlewam wodę , ocet , cukier , przyprawy i garnek z zalewą stawiam na gaz ( należy użyć dość dużego garnka ponieważ do gotującej zalewy dodamy wszystkie pokrojone warzywa i musi się wszystko razem zmieścić )
  2. Do gotującej zalewy dodaję warzywa i wszystko razem gotuję około 20 minut ( delikatnie mieszając )
Gotową Sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przekładam do słoików .
  1. do wyparzonych słoików nakładam sałatkę razem z zalewą (używam do tego chochelki )
  2. zalewy powinno być tyle w słoiku aby przykrywała sałatkę
  3. Przed zakręceniem słoika dokładnie wycieram brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką tak żeby był zupełnie suchy i zakręcam mocno wieczko
Teraz będę pasteryzowała słoiki :
  1. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
  2. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 20 minut
  3. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z zielonych pomidorów z ogórkami i papryką na zimę jest już gotowa można odstawić do spiżarki życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa   









piątek, 20 września 2013

Chleb z Cukinii z Płatkami Owsianymi


Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden chlebek z cukinii , tak jak i poprzednie jest bardzo smaczny i można go jeść bez żadnych dodatków :)

czwartek, 19 września 2013

Ciastka z Płatków Owsianych z Migdałami


Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam ciastka z płatków owsianych , są bardzo proste do zrobienia w domu a na pewno lepsze niż ze sklepu można je wziąć do pracy jako przekąska gdy dopadnie nas głód :)

wtorek, 17 września 2013

Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację – CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL.


Witam Serdecznie
Przygotowałam kolejny rodzaj chlebka ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php    tym razem na poprawę pamięci i koncentracji .
Wyszedł jak i pozostałe które już robiłam bardzo dobry i na pewno bardzo zdrowy . Idealnie nadaje się do różnego rodzaju past , zup itp. w zastępstwie sklepowego pieczywa .

poniedziałek, 16 września 2013

Zapiekanka z Ryżu - Frittata


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą w przygotowaniu zapiekankę z ryżu .

czwartek, 12 września 2013

Gruszki w Syropie na Zimę


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na gruszki w syropie ,są bardzo proste do przygotowania a można je później użyć do przygotowania różnego rodzaju deserów oraz ciast . Zrobię dwa rodzaje gruszek w syropie , mniejsze gruszki przygotuję całe a większe jako połówki .

środa, 11 września 2013

Chleb z Cukinii z Orzechami Włoskimi


Witam Serdecznie
Wczoraj upiekłam przepyszny chleb z cukinii który smakiem przypomina bardziej piernik niż chleb . Można go jeść sam bez dodatków tylko mleczko do kubka lub kawa i to wystarczy :) a aromat z pieczonego chlebka unosi się w całym domu :)

sobota, 7 września 2013

Dżem z Dyni i Jabłek

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek o smaku pomarańczowym. Dżem jest bardzo smaczny, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dżemu z dyni będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 1500 ml dżemu

1 kg dyni (po obraniu)
około 500 g jabłek winnych po obraniu
½ szklanki cukru (szklanka 250 ml) można dodać więcej lub mniej
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z ½ cytryny (około 3 łyżek)

1/2 szklanki wody

½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru

Link do filmiku z przepisem na: Dżem z dyni i jabłek


Przygotowanie:
Obraną ze skórki i oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię, kroję na mniejsze i przekładam do garnka.

Z dokładnie umytej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i polewam sokiem z cytryny.

Smażenie dżemu:
Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.

Następnie do dyni dodaję pozostałe składniki dżemu i całość smażę bez przykrycia około 15 minut, na małym ogniu. Dżem od czasu do czasu mieszam.

Po około 15 minutach, zdejmuję garnek z gazu i rozdrabniam składniki dżemu blenderem.

Rozdrobniony dżem smażę jeszcze około 10 minut. Długość smażenia dżemu zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać.

Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.

Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem dyniowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




czwartek, 5 września 2013

Placek z Malinami


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na bardzo prosty i smaczny placek z malinami :)

środa, 4 września 2013

Całe Pomidory w Zalewie na Zimę


Witam Serdecznie
To już chyba ostatnia propozycja na przygotowanie pomidorów na zimę tym razem podzielę się przepisem na Pomidory w zalewie z przecieru pomidorowego . Można je użyć do przygotowania wielu pysznych potraw :)

wtorek, 3 września 2013

Kiszone Pomidory


Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze kilka słoiczków kiszonych pomidorów na zimę , może komuś się spodoba przepis i również takie zrobi . Można je podawać jak ogórki kiszone do obiadu :)

poniedziałek, 2 września 2013

Dżem z Żurawin


Witam Serdecznie
Na prośbę czytelniczek bloga poszukałam i znalazłam kilka przepisów na dżem z żurawin , przyznam że sama nie robiłam ponieważ nie mam żurawin ale może komuś się przydadzą przepisy które znalazłam i w miarę dokładnie opisałam :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.