poniedziałek, 30 września 2013
sobota, 28 września 2013
piątek, 27 września 2013
poniedziałek, 23 września 2013
Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkami na Zimę
Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze jedną sałatkę na
zimę z zielonych pomidorów z dodatkiem ogórka i papryki. Może
komuś się spodoba przepis i przygotuje podobną.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 6
słoików 900 ml
2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
4 łyżki soli
na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
Słoiki i wieczka mam wyparzone
Najpierw przygotuję pomidory , ogórki
i cebulę . Trzeba to zrobić 12 godzin przed nakładaniem sałatki
do słoików .
- Zielone pomidory dokładnie myję
- Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu ( plasterki tworzą przekrój pomidora )
- ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)
- pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )
- Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
- i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka wkładam pokrojone ogórki oprószam warstwowo solą ogórki sól ogórki sól …
- Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki , również przekładam do osobnej miski i oprószam warstwowo solą.
Tak przygotowane warzywa odstawiam na
około 12 godzin .
- Po 12 godzinach przekładam pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzam z nagromadzonego soku, można również odcisnąć dłonią. Warzywa po odciśnięciu przekładam do jednej miski.
- Teraz pokroję paprykę , paprykę dokładnie myję , przekrawam wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
- następnie kroję w cienkie paseczki i dodaję do warzyw w misce i delikatnie mieszam sałatkę.
Warzywa wszystkie mam przygotowane
teraz nastawię zalewę .
- Do dużego garnka wlewam wodę , ocet , cukier , przyprawy i garnek z zalewą stawiam na gaz ( należy użyć dość dużego garnka ponieważ do gotującej zalewy dodamy wszystkie pokrojone warzywa i musi się wszystko razem zmieścić )
- Do gotującej zalewy dodaję warzywa i wszystko razem gotuję około 20 minut ( delikatnie mieszając )
Gotową Sałatkę z zielonych pomidorów
z ogórkami przekładam do słoików .
- do wyparzonych słoików nakładam sałatkę razem z zalewą (używam do tego chochelki )
- zalewy powinno być tyle w słoiku aby przykrywała sałatkę
- Przed zakręceniem słoika dokładnie wycieram brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką tak żeby był zupełnie suchy i zakręcam mocno wieczko
Teraz będę pasteryzowała słoiki :
- Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały
bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik
ściereczką żeby się nie stykał.
- Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek
stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 20 minut
- Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z zielonych pomidorów z
ogórkami i papryką na zimę jest już gotowa można odstawić do
spiżarki życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 20 września 2013
czwartek, 19 września 2013
wtorek, 17 września 2013
Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację – CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL.
Witam Serdecznie
Przygotowałam kolejny rodzaj chlebka
ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php tym razem na poprawę pamięci i koncentracji .
Wyszedł jak i pozostałe które już
robiłam bardzo dobry i na pewno bardzo zdrowy . Idealnie nadaje się
do różnego rodzaju past , zup itp. w zastępstwie sklepowego
pieczywa .
poniedziałek, 16 września 2013
czwartek, 12 września 2013
środa, 11 września 2013
sobota, 7 września 2013
Dżem z Dyni i Jabłek
Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem z dyni i
jabłek o smaku pomarańczowym. Dżem jest bardzo smaczny, więc
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dżemu z
dyni będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 1500 ml dżemu
1 kg dyni (po obraniu)
około 500 g jabłek
winnych po obraniu
½ szklanki cukru
(szklanka 250 ml) można dodać więcej lub mniej
sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy
otarta skórka z jednej
pomarańczy
sok wyciśnięty z ½
cytryny (około 3 łyżek)
1/2 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego
imbiru
Link do filmiku z
przepisem na: Dżem z dyni i jabłek
Przygotowanie:
Obraną ze skórki i
oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię, kroję na mniejsze i
przekładam do garnka.
Z dokładnie umytej
pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.
Jabłka obieram, usuwam
gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i polewam sokiem z
cytryny.
Smażenie dżemu:
Do dyni dodaję wodę,
garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu
około 10 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu
mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę
więcej wody.
Następnie do dyni dodaję
pozostałe składniki dżemu i całość smażę bez przykrycia około
15 minut, na małym ogniu. Dżem od czasu do czasu mieszam.
Po około 15 minutach,
zdejmuję garnek z gazu i rozdrabniam składniki dżemu blenderem.
Rozdrobniony dżem smażę
jeszcze około 10 minut. Długość smażenia dżemu zależy od tego
jak gęsty dżem chcemy uzyskać.
Gorący dżem przekładam
do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.
Tak przygotowany dżem
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem dyniowy jest
gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 5 września 2013
środa, 4 września 2013
wtorek, 3 września 2013
poniedziałek, 2 września 2013
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)