Nowe Przepisy

środa, 31 lipca 2013

Dżem Śliwkowy


Witam serdecznie
Propozycja na domowy dżem śliwkowy, jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dodatkowym plusem takiego dżemu śliwkowego jest to że o wiele krócej się go robi niż powidło śliwkowe a jest bardzo smaczny.  

wtorek, 30 lipca 2013

Ciasto z Serkiem Mascarpone i Jagodami


Witam Serdecznie
Byłam w lesie na jagodach więc trzeba było coś z nich upiec , upiekłam w foremce na tarte ciasto pół kruche a na wierzch nałożyłam pyszną masę kremową posypaną jagodami ( jeżeli nie mamy jagód można użyć innych owoców )

sobota, 27 lipca 2013

Chlebki z Kaszy Jaglanej na Otyłość


Witam Serdecznie
Dawno nie robiłam nowych mini chlebków ze strony 
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Instytutu naukowo-badawczego im. prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie , poprzednie które zrobiłam można znaleźć pod linkami
Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy Gryczanej

Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem

Tym razem zrobiłam mini chlebki na otyłość , jak poprzednie są rewelacyjne . Idealnie nadają się na przykład do sałatki lub do u mieszanego białego sera, zup, zamiast normalnego pieczywa sklepowego .
Po zjedzeniu dwóch takim małych chlebków plus jakiś dodatek można nakarmić nawet największego obżartucha :) a do tego są bardzo zdrowe i dostarczają pełno wartościowych węglowodanów które dają nam energię do działania na długi czas. Polecam wypróbowania takich chlebków dla naszego zdrowia .

piątek, 26 lipca 2013

Racuchy z Bitą Śmietaną ala Torcik


Witam Serdecznie
Przygotowałam dzisiaj racuchy , podałam je trochę inaczej niż zwykle bo ułożyłam z nich torcik przekładany bitą śmietaną . Wszyła bomba kaloryczna :)

czwartek, 25 lipca 2013

Tarta ze Szpinakiem na Cieście Francuskim


Witam Serdecznie

Została mi połowa ciasta francuskiego z ostatniej tarty , więc przygotowałam kolejną tym razem z farszem ze szpinaku .

środa, 24 lipca 2013

Dżem z Czarnych Porzeczek



Witam Serdecznie
Miałam już nie robić więcej dżemów ale dostałam czarne porzeczki więc zrobiłam kilka słoiczków dżemu porzeczkowego . W smaku czuć że ma dużo witaminy C :) ale lubię taki . Jeżeli chcemy słodszy można dodać więcej cukru

wtorek, 23 lipca 2013

Tarta z Cukinii i Marchwi na Cieście Francuskim


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam tartę na cieście francuskim z cukinią marchwią i sosem beszamel , na stole prezentuję się bardzo ładnie i jest smaczna :)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Galaretka z Malin ala Dżem


Witam Serdecznie

Przygotowałam kilka słoiczków galaretki z malin . Idealnie nadaje się na chlebek :)

Zapiekanka z Cukinii z Jajkami - Frittata



Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę z cukinii z jajkami – frittatę, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację.

piątek, 19 lipca 2013

Domowy Syrop Malinowy


Witam Serdecznie
Zrobiłam wczoraj domowy syrop malinowy , wyszedł przepyszny także polecam wypróbowanie przepisu , idealnie nadaje się do deserów , koktajli mlecznych czy jako dodatek do herbaty podczas przeziębienia.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Przepis na Dżem z Brzoskwiń



Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem z brzoskwiń. Jest bardzo smaczny, słodki ale nie za słodki taki w sam raz, pięknie pachnie no i kto go próbował to mu smakował:). Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.

Brzoskwinie w Syropie


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na brzoskwinie w syropie , można zrobić je samemu zamiast kupować gotowe w sklepie w puszce , zawsze to większa przyjemność zrobić samemu :) takie brzoskwinie niczym nie różnią się od sklepowych można je używać do ciast , deserów , kremów a na pewno nie mają konserwantów

piątek, 12 lipca 2013

Przepis na Ratatuj – Ratatouille


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam ratatuj, i znowu mogłam do dania użyć cukinii :) wyszło bardzo smaczne polecam wypróbowanie przepisu .

Przepis na Domowy Syrop z Wiśni

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy syrop z wiśni, jest o wiele lepszy niż sklepowy bo nie wliczając soku z cytryny i cynamonu zawiera 50% owoców a nie jak w sklepowych około 1% i to jak dobrze trafimy. Polecam zrobić kilka buteleczek (słoiczków) na zimę można go użyć do przygotowania deserów, dodać do jogurtu naturalnego wtedy uzyskamy pyszny jogurt wiśniowy, herbaty, polania lodów lub po prostu dodania do wody itp..

czwartek, 11 lipca 2013

Przepis na Domowy Dżem z Wiśni


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem z wiśni. Jest bardzo smaczny, gęsty i z kawałkami wiśni, w smaku jest lekko winny. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.

środa, 10 lipca 2013

Cukinia Marynowana - na zimę

cukinia marynowana na zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków marynowanej cukinii na zimę i pomyślałam że podzielę się przepisem , polecam zrobić kilka takich słoiczków na zimę :)

wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii i Bakłażanu


Witam Serdecznie
Coś mnie ostatnio wzięło na różnego rodzaju zapiekanki :) , tym razem zapiekanka z cukinią i bakłażanem , jest sezon na cukinie to można poeksperymentować w kuchni z tym pysznym warzywem .

poniedziałek, 8 lipca 2013

Ogórki Konserwowe


Witam Serdecznie
Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.

Ogórki Kiszone – na zimę



Witam Serdecznie
Zrobiłam ostatnio  kilka słoiczków ogórków kiszonych na zimę , podzielę się przepisem w jaki sposób Ja je robię , może się komuś przyda :)

sobota, 6 lipca 2013

Zapiekany Makaron z Porem i Pomidorami


Witam Serdecznie
Tym razem na obiad zrobiłam zapiekankę z makaronem i warzywami . Wyszła bardzo smaczna więc polecam wypróbowanie przepisu :)

piątek, 5 lipca 2013

Pasztet z Cukinii


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło.

Roladki z Cukinii z Białym Serem


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na roladki z cukinii idealnie nadają się na lekką przekąskę.

czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii z Ziemniakami


Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam na obiad zapiekankę z cukinii i ziemniaków ,jest prosta w przygotowaniu i zawsze jakaś odmiana :)

poniedziałek, 1 lipca 2013

Dżem z Agrestu i Truskawek

Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze kilka słoiczków dżemu agrestowego z dodatkiem truskawek, wyszedł bardzo dobry.


Będziemy potrzebować :

z podanych proporcji wychodzi około 1,8 litra dżemu z agrestu i truskawek 

1 kg agrestu
1 kg truskawek
1 kg cukru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn


Przygotowanie :
  1. Oczyszczony z szypułek i wypłukany agrest wsypuję do garnka i rozdrabniam blenderem.
  2. Rozdrobniony agrest zasypuję cukrem i odstawiam na około 2 godziny.
  3. W tym czasie gdy agrest mam odstawiony, oczyszczam truskawki z szypułek i dokładnie płuczę.
Po około 2 godzinach smażenie dżemu agrestowego z truskawkami:
  1. Do garnka z agrestem dodaję sok z cytryny i stawiam na gazie, od momentu zagotowania agrest smażę około 5 minut (od czasu do czasu mieszając) następnie dodaję całe truskawki i smażę dżem.

  2. Dżem smażę na małym płomieniu tak żeby delikatnie się gotował (pyrkał) przez około 60 minut.
  3. Długość smażenia dżemu agrestowego z truskawkami zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.

  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia (po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.

Nakładanie dżemu agrestowego z truskawkami do słoików:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem agrestowy z truskawkami jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








Dżem z Agrestu


Witam Serdecznie
Agrest można już kupić na targu , więc czas na zrobienie kilku słoiczków dżemu agrestowego , ma bardzo intensywny kwaskowaty smak prawie jak cytryna ale jest naprawdę smaczny .
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.