Nowe Przepisy

piątek, 31 maja 2013

Koktajl Śniadaniowy z Płatkami Orkiszowymi

Witam Serdecznie
Dzisiaj zaproponuję zrobienie na śniadanie koktajlu wysoko energetycznego z płatkami orkiszowymi. Dzięki dodaniu soku z pomarańczy smak jest przyjemny i pije się ten koktajl z przyjemnością.

Będziemy potrzebować:

6 łyżek płatków orkiszowych błyskawicznych
2 banany
1/2 awokado
1 i 1/2 łyżki sezamu
sok z 2 pomarańczy – ja użyłam 1 pomarańczy i 3 mandarynek bo to miałam akurat w lodówce :)
250 ml wody nie gazowanej

Przygotowanie:
  1. Z pomarańczy wyciskam sok, banany obieram i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Awokado obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

  3. Do pojemnika przekładam wszystkie składniki razem z wodą i sokiem z pomarańczy i rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest gotowy życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



Chleb Pszenny z Kaszą Gryczaną


Witam Serdecznie

Znowu po eksperymentowałam z domowym wypiekiem pieczywa i zrobiłam chlebek z dodatkiem kaszy gryczanej , po upieczeniu jest wilgotny i przyjemny w smaku także polecam wypróbowanie przepisu .

wtorek, 28 maja 2013

Koktajl Owocowy z Siemieniem Lnianym


Witam Serdecznie
Zrobiłam koktajl z tego co było w lodówce z dodatkiem mielonego siemienia lnianego .

poniedziałek, 27 maja 2013

Dżem z Rabarbaru z dodatkiem Pomarańczy


Witam Serdecznie
Sezon robienia przetworów domowych można już powoli zaczynać , na pierwszy ogień poszedł rabarbar . Tym razem zrobiłam dżem troszkę inaczej bo dodałam pomarańcza , wyszedł rewelacyjny w smaku a do tego pięknie pachnie pomarańczą .

piątek, 24 maja 2013

Chleb Domowy Pszenny z Ziołami



Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam chlebek z ziołami świeżymi i suszonymi :)) jest pyszny , aromatyczny i puszysty bardzo łatwo go zrobić .

czwartek, 23 maja 2013

Kapuśniak z Młodej Kapusty

przepis na kapuśniak

Witam Serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty, kapuśniak jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.

wtorek, 21 maja 2013

Koktajl Wieloowocowy



Witam Serdecznie
Zrobiłam koktajl z tego co znalazłam w lodówce , wyszedł słodziutki i pyszny więc się podzielę przepisem :)

poniedziałek, 20 maja 2013

Przepis na Kurczaka po Tajsku

przepis na kurczaka po tajsku

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś z kurczaka po Tajsku, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowany kurczak podany z ryżem powinien każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis.

sobota, 18 maja 2013

Botwinka


przepis na botwinkę


Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam na obiad zupę botwinkę , dawno nie robiłam a że jest sezon na nowalijki więc to najlepszy czas na takie specjały :)

Tarteletki z ciasta kruchego z rabarbarem

Witam Serdecznie
Miałam upiec tartę ale w końcu zdecydowałam się na tarteletki z rabarbarem, tarteletki są bardzo dobre i ładnie się prezentują.

Do przygotowania tarteletek z rabarbarem będziemy potrzebowali:

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g tłuszczu masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
około 400 g rabarbaru
2 łyżki cukru
tłuszcz do wysmarowania foremek


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta kruchego:
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier puder i dodaję tłuszcz, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (składniki można posiekać nożem). 


  1. Do połączonych składników dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasta kruchego nie należy za długo wyrabiać bo powstają zaciągi i nie jest wtedy już tak kruche.
  2. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Ciasto mam gotowe chłodzi się w lodówce, teraz przygotuję rabarbar:
  1. Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na małe kawałki, pokrojony rabarbar zasypuję cukrem i odstawiam na kilka minut aby puścił sok. Następnie sok odlewam, dzięki temu będzie mniej soku podczas pieczenia.

Pieczenie tarteletek z rabarbarem:
  1. Foremki smaruję tłuszczem.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm.
  3. Foremką do pieczenia wykrawam krążek, wkładam go do foremki i dokładnie wyklejam foremkę ciastem.
  1. Następnie nakłuwam nożem lub widelcem ciasto aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 10 minut.
Pozostałe ciasto jakie mi zostało, rozwałkowuję i wycinam radełkiem wąskie paseczki które ułożę na górę rabarbaru tworząc kratkę.
  1. Podpieczone tarteletki wyjmuję z piekarnika nakładam na górę ciasta rabarbar, a na rabarbar układam cienkie paseczki ciasta tworząc kratkę.

Już teraz pozostało tylko wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Tarteletki są gotowe Życzę Smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 14 maja 2013

Zupa Szczawiowa - babci przepis na zupę szczawiową


Witam Serdecznie
Wczoraj zrobiłam sobie wycieczkę na łąki i przy okazji zebrałam trochę szczawiu z którego przygotowałam zupę szczawiową. Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
2 litry wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego

2 duże garście szczawiu (około 160g)
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
40 g mąki pszennej
sól do smaku

zupę można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub ziemniakami


Link do filmu z przygotowania: Zupa szczawiowa


Przygotowanie:

Szczaw najlepiej jest zbierać daleko od dróg, pól uprawnych i domów, tak aby był jak najmniej zanieczyszczony.

Najpierw przygotuję wywar, zupę ugotowałam na wywarze warzywno-mięsnym ale można ją ugotować na wywarze warzywnym:

Wywar ugotowałam z jednej dużej ćwiartki kurczaka, 2,5 l wody, małej marchewki, małej pietruszki, kawałka selera, kawałka pora, jednej małej cebuli.  Wywaru nie doprawiałam, całość gotowałam od momentu zagotowania około 40 minut. Następnie odlałam 2 litry czystego wywaru który użyłam do przygotowania zupy szczawiowej.

Przygotowanie zupy szczawiowej:
  1. Umyty i osączony szczaw kroję na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojony szczaw dodaję do gotującego się czystego wywaru i gotuję około 15 minut.

Gdy zupa się gotuję przygotuję śmietanę do zabielenia:
  1. W około 50 ml zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę, całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną.

  1. Po 15 minutach gotowania zupy, zupę zabielam, do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy aby śmietanę zahartować, mieszam i  wlewam do garnka. Całość mieszam doprawiam solą i gotuję jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz, zupa jest gotowa.
Zupa szczawiowa jest gotowa można ją podawać z jakami lub ziemniakami. Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 13 maja 2013

Koktajl bananowy z siemieniem lnianym i otrębami

Witam Serdecznie
Kolejny wpis z propozycją zdrowego koktajlu .

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu

400 ml mleka
2 banany
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrąb pszennych


Przygotowanie:
  1. Ziarno siemienia lnianego mielę sama w młynku do kawy.
  2. Banany obieram i kroję na mniejsze kawałki łatwiej miksować.
  3. Siemię, otręby i banany dokładnie rozdrabniam blenderem na jednolitą masę, na koniec dodaję mleko i miksuję do połączenia się składników.
Koktajl jest gotowy , najlepiej pić go od razu po przygotowaniu , szklanki można przybrać plasterkiem banana , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa


piątek, 10 maja 2013

Sałatka brokułowa z czerwoną fasolą i porem

Witam Serdecznie
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pyszną i prostą do wykonania sałatkę , jest lekka i zdrowa.

Będziemy potrzebować:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 por
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka fasoli czerwonej
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
do smaku: sól, pieprz


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na sałatkę:
  1. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję. Do wody w której będę gotowała brokuł dodaję po około 1 łyżeczki soli i cukru. Do gotującej się wody wrzucam brokuł i gotuję go około 5 minut. Po ostudzeniu kroję go na mniejsze kawałki.
  1. Białą część pora kroję w cienkie pół plasterki. Następnie pora przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem (dzięki temu por staje się miękki i nie ma tak intensywnego zapachu), odstawiam do odsączenia i wystudzenia.

  2. Paprykę żółtą i czerwoną oczyszczam z nasion i białych błonek i kroję w drobną kostkę, kukurydzę odsączam na sitku z zalewy.
  3. Fasolę odsączam na sitku i przelewam wodą aby pozbyć się kleistej zalewy.
Przygotowanie sosu:
  1. Do miseczki z majonezem dodaje jogurt, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
  1. Do miski przekładam wszystkie składniki polewam sosem, mieszam, sałatka jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Koktajl jabłkowy z cynamonem

Witam Serdecznie
Polecam do zrobienia przepyszny koktajl jabłkowy z dodatkiem cynamonu, jest naprawdę dobry no i oczywiście zdrowy :).

Będziemy potrzebować:
2 duże jabłka (najlepiej winne)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g jogurt naturalny


Przygotowanie:
  1. Umyte jabłka przekrawam na pół i wycinam gniazda nasienne. Kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika blendera.
  2. Dodaję cynamon, jogurt i rozdrabniam dokładnie blenderem - koktajl jest gotowy.
Koktajl jest gotowy, szklankę z koktajlem można przybrać plasterkiem jabłka i górę koktajlu oprószyć cynamonem. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


środa, 8 maja 2013

Zielony koktajl natką pietruszki i czosnkiem

 
Witam Serdecznie
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam sobie zielony koktajl. W smaku jest bardzo dobry a czosnek dodaje lekko pikantnego posmaku.

Będziemy potrzebować:

Przepis na dużą szklankę koktajlu
2 pęczki natki pietruszki
400g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
szczypta soli do smaku (najlepiej morskiej)
pieprz


Przygotowanie:
  1. Natkę pietruszki myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika.
  2. Obrane ząbki czosnku dodaję do pietruszki, doprawiam solą, pierzem i rozdrabniam blenderem.
  3. Następnie dodaję jogurt naturalny i wszystko jeszcze przez chwilę miksuję
Koktajl jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


wtorek, 7 maja 2013

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami

Witam Serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem, którą możemy podać na obiad lub kolację. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. 

Będziemy potrzebować:
300 g makaronu pełnoziarnistego
2 pomidory
3 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki soku z cytryny
1 puszka tuńczyka duże kawałki
2 łyżki oliwy
kilka listków świeżej bazylii
do smaku sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia.
  2. Groszek i tuńczyka odsączam z zalewy.

  1. Do miski przekładam makaron.
  2. Umyte pomidory, kroję razem ze skórką w pół plasterki i dodaję do makaronu.
  3. Dodaję groszek i rozdrobnionego tuńczyka.

  4. Teraz przygotuję sos: do miseczki z oliwą dodaję sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam - sos jest gotowy.

  5. Sosem polewam makaron i dokładnie mieszam, na sam koniec dodaję porwane listki świeżej bazylii.
Makaron jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Koktajl bananowy z siemieniem lnianym

Witam Serdecznie
Przygotowałam sobie koktajl z bananów które zostały mi w lodówce a żeby był zdrowszy dodałam jeszcze do niego mielone siemię lniane, które znakomicie działa na nasz jelita i cały układ trawienny i nie tylko.

Będziemy potrzebować:
350 ml mleka
2 banany
3 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:
  1. Siemię lniane mielę w młynku do mielenia kawy
  2. Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika i rozdrabniam na jednolitą masę z siemieniem lniany.
  3. Następnie dodaję mleko i jeszcze raz miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Koktajl jest gotowy, najlepiej pić od razu po przygotowaniu,życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

poniedziałek, 6 maja 2013

Pieróg z Kaszą Gryczaną – Pieróg Biłgorajski




Witam Serdecznie
Dawno nie robiłam pieroga z kaszą gryczaną , kiedyś go robiłam z topioną słoninką no ale niestety obecnie trzeba bardziej dbać o zdrowie :) więc teraz to tylko troszkę masełka dodaję ale i tak pieróg jest pyszny .

czwartek, 2 maja 2013

Zielony koktajl z cytryną i natką pietruszki

Witam Serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl.

Będziemy potrzebować:
przepis na 4 szklanki

1 cytryna
1 pęczek natki pietruszki
2 duże jabłka winne
400 ml wody nie gazowanej


Przygotowanie:

Jak to przy  koktajlach bywa, są  bardzo proste do wykonania i niema za bardzo co opisywać :).
  1. Jabłka, natkę pietruszki, cytrynę dokładnie myję i osuszam.
  2. Cytrynę obieram ze skórki, kroję w plasterki, usuwam pestki i przekładam do pojemnika.
  3. Jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cytryny.
  4. Natkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.
  5. Dodaję wodę i rozdrabniam blenderem - koktajl jest gotowy.
Koktajl jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Kotlety z piersi kurczaka w zielonej panierce

Witam Serdecznie
Ostatnio zaczęłam robić kotlety z piersi z kurczaka zamiast w tradycyjnej panierce to w panierce z ziół i pietruszki, muszę przyznać że są bardzo smaczne i jak by bardziej delikatne. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali:
składniki na dwa kotlety

1 filet z piersi z kurczaka
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku suszonego (może być świeży)
2 łyżeczki lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół.
  2. Następnie wkładam do foliowego woreczka lub pomiędzy folię spożywczą i delikatnie rozbijam.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Do posiekanej pietruszki dodaję pozostałe zioła i dokładnie mieszam, panierka jest już gotowa (najlepiej panierkę mieć na talerzu wtedy łatwiej zanurzać kotlet w ziołach).
  5. Na drugi talerz wybijam jajko i roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem
  6. Na trzeci talerz wsypuję mąkę.
  1. Kotlet najpierw zanurzam w mące, następnie w jajku, a na koniec w ziołowej panierce. Tak przygotowany kotlet smażę na rozgrzanym tłuszczu  z obydwu stron do miękkości mięsa.
Kotlety są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.