Nowe Przepisy

wtorek, 30 kwietnia 2013

Koktajl z siemieniem lnianym

Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam bardzo zdrowy koktajl bogaty w witaminy i błonnik oraz kwasy omega. Siemienia lnianego nie kupuję gotowego zmielonego, ponieważ siemię traci swoje wartości, a kwasy omega szybko się utleniają, lepiej samemu zmielić nasiona w młynku do kawy.

Będziemy potrzebować:

300 ml wody niegazowanej
3 łodygi selera naciowego
2 banany
5 łyżek mielonego siemienia lnianego


Przygotowanie :
  1. Łodygi selera myję i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika.
  2. Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera, dodaję siemię lniane, wodę i rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest gotowy, należy pamiętać żeby pić od razu po przygotowaniu, siemię pęcznieje i po pewnym czasie zamiast koktajlu mamy jogurt :).


Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 27 kwietnia 2013

Ciastka z płatków owsianych z czekoladą i żurawiną

Witam Serdecznie
Podzielę się z Wami przepisem na przepyszne ciasteczka z płatków owsianych. 

Będziemy potrzebować:

1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
4 białka
3/4 łyżeczki sody
3/4 szklanki orzechów włoski posiekanych lub zmielonych
3/4 szklanki suszonych żurawin
100 g gorzkiej czekolady
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Czekoladę ścieram tarce o grubych oczkach na wiórka.
  2. Suszoną żurawinę kroję na mniejsze kawałki, orzechy włoskie zmieliłam w młynku do orzechów ale można również je posiekać lub kupić gotowe mielone.
  3. Teraz do miski wlewam białka i roztrzepuję, następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa.
  1. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką masę i lekko spłaszczając od góry formuję ciastka.
  1. Następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut. 
Ciastka są gotowe. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


wtorek, 23 kwietnia 2013

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron z tuńczykiem i pomidorami, idealnie nadaje się do podania na obiad zamiast tradycyjnego spaghetti. 

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali:

400 g grubego makaronu (rurki, świderki itp..)
3 pomidory (około 350 g)
1 puszka tuńczyka w kawałkach
15 oliwek zielonych
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Makaron z tuńczykiem i pomidorami


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję składniki na sos, gdy będę smażyła sos ugotuję makaron aby dodać gotowy sos do gorącego makaronu.
  1. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej skórka schodziła wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą), obrane kroję w kostkę.
  2. Oliwki kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  4. Umyte listki bazylii drobno kroję.
  5. Tuńczyka odsączam z zalewy.

Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam czosnek przez około 2 minuty.
  2. Następnie dodaję pomidory i całość smażę około 3 minut, następnie dodaję odsączonego tuńczyka, bazylię, oliwki doprawiam solą, pieprzem i całość smażę jeszcze około 2 – 3 minut. Sos jest gotowy.

  3. Teraz do ugotowanego gorącego makaronu dodaję sos, całość dokładnie mieszam – makaron jest gotowy.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






sobota, 20 kwietnia 2013

Makaron z cukinią po sycylijsku

Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam makaron z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, muszę przyznać że jest bardzo smaczny pomimo że nie dodaje się mięsa jest bardzo syty a jeżeli nie posypiemy go żółtym serem jest w 100% wegetariański a i tak smakuje wyśmienicie. Polecam wypróbować przepis


Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali:

400g makaronu grubego
150g sera żółtego
300g pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 cukinia duża lub 2 małe
do smaku sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Makaronu gotuję według przepisu na opakowaniu, najlepiej użyć do tego dania makaronu grubego, po ugotowaniu odcedzam.
  2. Czosnek drobno kroję.
  3. Umytą cukinię razem se skórka kroję w cienkie plasterki.
  4. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawam na pół (nie obieram ze skórki).

Teraz przygotuję sos:
  1. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam czosnek przez około 1-2 minuty, tak żeby nie ściemniał. 
  2. Do czosnku dodaję cukinię, pomidory i duszę przez około 10 minut, do miękkości cukinii. Doprawiam solą i pieprzem. 
  1. Teraz do ugotowanego makaronu dodaję cukinię z pomidorami, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 1 minuty.

  2. Makaron mamy gotowy nakładam na talerze i przed podaniem posypuję startym na tarce o grubych oczka serem.
Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 19 kwietnia 2013

Koktajl Bananowy ze Szpinakiem i Sezamem

Witam Serdecznie
Dzisiaj również zaprezentuję jeden z koktajli które uwielbiam, mogła bym je pić zamiast jeść normalne jedzenie. Jest bardzo smaczny,  słodki pomimo że nie dodaję cukru i zdrowy.

Będziemy potrzebować :
porcja na około 800 ml ( 3 szklanki)

300 ml jogurt naturalnego
2 łyżki sezamu
1 jabłko
2 banany
1 garść świeżego szpinaku (około 80g )

Przygotowanie :

Wszystkie składniki dokładnie myję i osuszam . Do pojemnika wkładam listki szpinaku , kawałki banana (bez skórki) , jabłko razem ze skórka kroję na mniejsze kawałki i usuwam gniazda nasienne (jabłka nie obieram ) i dodaję do pojemnika , sezam i jogurt naturalny . Wszystko dokładnie miksuję aż uzyskam jednolitą masę , przelewam do szklanek koktajl jest gotowy .

Niestety ja mam pojemnik w którym miksuję o małej pojemności więc miksuję na raty i dopiero na końcu łączę wszystko już zmiksowane z jogurtem składniki za pomocą blendera.

Pozdrawiam Babcia Ewa


czwartek, 18 kwietnia 2013

Koktajl z Selerem Awokado i Szpinakiem

Witam Serdecznie
Przygotował jeszcze jeden bardzo zdrowy koktajl z selerem i awokado. O zdrowotnych właściwościach selera czy szpinaku wszyscy na pewno wiedzą a dzięki dodaniu awokado można pozbyć się odłożonego tłuszczyku przez okres zimowy.

Będziemy potrzebować :
przepis na 4 szklanki

2 jabłka
1 awokado
4 łodygi selera naciowego
2 duże garście szpinaku świeżego ( około 100 g)
100 ml wody mineralnej nie gazowanej ( jeżeli koktajl jest za gęsty można dodać więcej )


Przygotowanie:

Do pojemnika  wrzucam pokrojonego na mniejsze kawałki selera, obrane i pokrojone jabłka, szpinak dokładnie wypłukany i odsączony.

Awokado przekrawam na pół usuwam pestkę i za pomocą łyżeczki wybieram miąższ i dodaję do pojemnika z reszta składników (skórkę wyrzucam). 

Dodaję wodę i wszystko dokładnie miksuję do momentu aż uzyskam jednolity piękny zielony koktajl, jeżeli koktajl jest za gęsty można dodać więcej wody.
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Paszteciki z Ciasta Francuskiego z Farszem Mięsnym



Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na wykonanie pasztecików z ciasta francuskiego . Jeżeli mamy już wcześniej przygotowane ciasto francuskie to zrobienie samych pasztecików nie zajmuje dużo czasu . Idealnie pasują do podania z czystym barszczem czerwonym .

Rogaliki z Ciasta Francuskiego z Nadzieniem Czekoladowym



Witam Serdecznie
Przygotowałam domowe rogaliki z ciasta francuskiego z własnym nadzieniem czekoladowym , były smakowite i ładnie się prezentowały :)

sobota, 13 kwietnia 2013

Domowa Nutella



Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam domową nutelle , polecam do wypróbowania przepisu bo naprawdę jest smaczna i lepsza na pewno niż sklepowa .

środa, 10 kwietnia 2013

Sałatka z Kaszki Kuskus i Cukinii

Witam Serdecznie
To jeszcze raz ja :) już trzeci wpis dzisiaj , ale przygotowałam jeszcze jedną sałatkę, tym razem z kuskusem, cukinią i oliwkami. Sałatka jest w 100% wegetariańska więc polecam ją również osobom nie jadającym mięsa, mi bardzo smakuje więc polecam wypróbować.

Będziemy potrzebować :

300 g kaszki kuskus
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól , pieprz
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych uprażonych
500 ml bulionu warzywnego
20 oliwek czarnych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 małe cukinie


Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania bulionu warzywnego, można do tego użyć kostki warzywnej, ja zrobiłam wywar sama. 
Do 700 ml wody dodałam gałązkę koperku, małą pietruszkę, kawałek selera,
małą marchewkę, kawałek pora, chwilę wszystko pogotowałam (około 35-40 minut), żeby wywar był aromatyczny odcedziłam i odlałam pół litry bulionu.

Wrzącym bulionem zalewam kaszkę kuskus i odstawiam aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszkę i wystygnie. W tym czasie przygotuję resztę składników sałatki

Płatki migdałowe wsypuję na suchą patelnię bez oleju i delikatnie prażę żeby się zarumieniły.

Natkę pietruszki drobno siekam.

Cukinię kroję w drobne słupki o długości około 2 cm i grubości kilku milimetrów .
Oliwki przekrawam wzdłuż na pół.


Teraz do wystudzonej kaszki dodaję, pokrojone oliwki , pokrojoną cukinię i płatki migdałowe.

Składniki sałatki mam już w salaterce teraz przygotuje sos, do oliwy dodaję szczyptę soli, pieprz, mielony kminek, sok z cytryny dokładnie mieszam i dodaje na sam koniec natkę pietruszki jeszcze przez chwilę mieszam i polewam sałatkę. Dokładnie ją mieszam i sałatkę mamy gotową. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Chleb Mieszany na Zakwasie z Czarnuszką



Witam Serdecznie
Dzisiaj znowu upiekłam domowy chlebek tym razem mieszany na zakwasie posypany czarnuszką ,po upieczeniu ładnie wygląda jest smaczny i pięknie pachnie .

Sałatka z Marchewki i Pomarańczy



Witam Serdecznie

Pokażę jak przygotować wiosenną sałatkę która jest bombą witaminową i jest bardzo zdrowa .

wtorek, 9 kwietnia 2013

Chleb Pszenny – Orkiszowy na Zakwasie



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować domowy chleb na zakwasie z mąki pszennej i orkiszowej . Bardzo łatwo się go robi i jest bardzo smaczny .

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kulebiak z Kapustą z Ciasta Drożdżowego



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować kulebiak w cieście drożdżowym , jest to prosty przepis i łatwy w wykonaniu , dobrze smakuje z barszczem czerwonym

piątek, 5 kwietnia 2013

Pasta z Białego Sera ze Szczypiorkiem



Witam Serdecznie
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam pastę z białego sera z rzodkiewką i szczypiorkiem , idealnie do niej pasuje pieczywo ciemne i gorące kakao lub kawa z mlekiem :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.