Nowe Przepisy

piątek, 6 grudnia 2013

Chutney z Dyni


Witam Serdecznie
Już po sezonie dyniowym ale miałam na balkonie jeszcze 3 małe dyńki a zapowiadali śnieg to trzeba było coś z nich zrobić puree z dyni mam zrobione więc postanowiłam zrobić chutney dyniowe które idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs



Będziemy potrzebować :
proporcje na około 1.7 L chutney dyniowego

1,2 kg świeżej dyni bez pestek i skóry
600 g jabłek winnych
350 g cukru brązowego
800 ml octu jabłkowy
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
2 papryczki chili
50 g świeżego imbiru
sól do smaku

garnek około 3 litrowy
tarka
słoiki

Link do filmu z przygotowania :Chutney z Dyni

Przygotowanie :

Słoiki mam wcześniej wyparzone

  1. zaczynam od przygotowania dyni , dokładnie ją myję i osuszam
  2. następnie kroję na ćwiartki ( łatwiej będzie obierać) i oczyszczam z gniazd nasiennych
  3. po oczyszczeniu obieram dynię ze skóry – jest dość twarda więc trzeba mieć ostry nóż lub obieraczkę do warzyw
  4. tak obraną dynie kroję na małe kawałki około 0,5 centymetrowe ( najpierw kroję w pasek a potem w poprzek :)

  1. Jabłka obieram i trę na tarce o grubych oczkach – jabłka dodaje do garnka z pokrojoną dynią

  1. papryczki chili myję , przekrawam na pół wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych
  2. następnie bardzo drobno kroję i dodaję do garnka

  1. Korzeń imbiru obieram ze skórki i ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do garnka

Składniki gotowe teraz dalsza część przepisu :)

  1. do garnka ze wszystkimi składnikami wlewam ocet jabłkowy dodaję gorczycę i doprawiam solą
  2. dokładnie mieszam i stawiam garnek na gazie
  3. od momentu zagotowania gotuję przez 20 minut

po 20 minutach gotowania

  1. po 20 minutach dodaję do garnka cukier dokładnie mieszam i gotuję jeszcze na wolnym ogniu przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając


Ugotowany chutney nałożę do wcześniej wyparzonych słoików

  1. gorący chutney dyniowy nakładam do słoików , najpierw po małej ilości żeby zagrzać słoik ( kiedyś mi pękł jeden i od tej pory dmucham na zimne :) a następnie dopełniam do pełna
  2. przed zakręceniem wieczka dokładnie wycieram brzeg słoika żeby był suchy ( papierowym ręcznikiem można użyć ściereczki ) i mocno zakręcam
  3. słoiki układam do góry dnem na ściereczce i przykrywam drugą ściereczką
  4. słoików nie pasteryzuje

jeżeli zdarzyło by się że jakiś słoik nie złapał to wtedy pasteryzuję :

  1. garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam ściereczką słoiki żeby się nie stykały .
  2. Zalewam słoiki letnią woda do 3/4 ich wysokości , pasteryzuje przez 20 minut od momentu zagotowania się wody

Chutney dyniowy jest gotowy w smaku jest słodko-kwaśno-pikantny najlepiej smakuje jak odstoi w słoikach przynajmniej 14 dni , życzę smacznego.


Pozdrawiam Babcia Ewa  





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.