Nowe Przepisy

poniedziałek, 4 listopada 2013

Placki z Jabłkami – Racuchy


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo proste i szybkie w wykonaniu placki z jabłkami – racuchy a najważniejsze że bardzo smaczne :)


Będziemy potrzebować :

500 ml jogurtu naturalnego
400 g maki pszennej ( poznańskiej )
3 jajka
300 g jabłek
20 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cukier puder do posypania racuchów na talerzu
olej do smażenia i patelnia :)

Link do filmu z przygotowaniem : Placki z Jabłkami – Racuchy


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto

  1. do miski wlewam jogurt naturalny dodaję jajka i dokładnie mieszam aż składniki się połączą
  2. następnie dodaję resztę składników , proszek do pieczenia , sól , mąkę , cukier puder i dokładnie mieszam ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany )
  3. teraz obieram jabłka i ścieram na tarce o grubych oczkach
  4. starte jabłka dodaję do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszam

Smażenie :

  1. na rozgrzanym oleju smażę racuszki - placuszki jabłkowe :) na złoty kolor z obydwu stron
  2. racuchy robię wielkości jak placki ziemniaczane
  3. usmażone układam na papierowym ręczniku żeby osuszyć z nadmiaru oleju

Placki z jabłkami są już gotowe przed podaniem posypuję obficie cukrem pudrem można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa






6 komentarzy :

  1. Też fajny sposób, bo zwykle kroi się jabłka w plasterki, czy kostkę, a ścierane chyba czynią racuszki bardziej jabłkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. ścieranych jabłek nie czuć w cieście dobry sposób dla dzieci które nie zawsze lubią jak jabłka są wyczuwalne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam te racuszki , są pyszne... Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że racuszki smakowały a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.