Nowe Przepisy

niedziela, 3 listopada 2013

Paluchy Drożdżowe z Makiem


Witam Serdecznie
Przygotowałam ostatnio paluchy drożdżowe , są bardzo proste w wykonaniu i jeżeli ktoś lubi ciasto drożdżowe to na pewno mu posmakują :)


Będziemy potrzebować :
na około 20 paluchów

300 g mąki pszennej (poznańskiej)
175 ml wody ciepłej
20 ml oleju
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

olej do pomalowania paluchów przed pieczeniem
mak lub sezam do posypania paluchów

mąka do podsypania blatu

Przygotowanie :

temperatura pieczenia 190 stopni – czas około 20 minut - bez termoobiegu

Link do filmu z przygotowania : Paluchy Drożdżowe z Makiem

Przygotowanie ciasta :

  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier , około 50 ml letniej wody i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsc
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. do rozczynu dodaję resztę składników : pozostałą wodę , sól , mąkę i wszystko razem mieszam
  5. gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
  6. ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni (jeżeli ciasto jest za luźnie można podsypać większą ilością mąki blat – stolnicę)
  7. Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość

Po 40 minutach :

  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką , przerabiam kilka razy dłońmi i rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów
  2. rozwałkowane ciasto kroję radełkiem na paski o szerokości około 1 centymetra ( wzdłuż dłuższego boku )
  3. każdy pasek składam na blacie na pół i przeplatam
  4. paluchy drożdżowe układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia
  5. po 15 minutach paluchy maluję olejem i posypuję część paluchów makiem a drugą sezamem
  6. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu

Paluchy drożdżowe są gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa 




4 komentarze :

  1. pycha, to już druga pozycja na Twoim blogu dla mnie do wypróbowania na już :), pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe paluchy, super na przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  3. są tak pyszne, że sama zjadłam ponad połowę, bo nie mogłam się oderwać, dziękuję za kolejny wspaniały przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.