Nowe Przepisy

piątek, 8 listopada 2013

Ciastka Warszawskie


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam ciastka torciki z kremem budyniowym, to samo ciasto które użyłam w torcikach można użyć również do przygotowania równie smacznych ciastek warszawskich z dżemem.

Będziemy potrzebować:
przepis na około 30 ciastek

na ciasto:
200 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 łyżka śmietany
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

lukier :
1 białko
około 150 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny do smaku

dżem lub marmolada najlepiej z owoców kwaśnych
3/4 szklanki wiórek kokosowych do obtoczenia ciastek

kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów


link do filmu z przygotowania Torcików z Kremem Budyniowym , można zobaczyć jak przygotowuję ciastka bo są one takie same tylko z innym nadzieniem : 


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję masło, cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą (można użyć do tego noża i posiekać)
  2. Teraz dodaję na środek ciasta żółtko, śmietanę i wszystko razem zagniatam.

  3. Najpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka (żeby nie wypłynęły żółtka) i przez chwilę zagniatam, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.

  4. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Przygotowanie lukru, ja użyję do tego makutry ale można to zrobić mikserem lub rózgą:
  1. Do makutry wlewam białko i ucierając (miksując) dodaję stopniowo cukier puder. 
  2. Cukru dodaję tyle ile wchłoną białka, lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki, jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier (nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  3. Na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam.

po 30 minutach:

ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów.
  1. Z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem (można foremką).
  2. Każde ciastko smaruję od góry lukrem (ja nakładam lukier nożem)tak żeby góra była przykryta cała lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik jest ogrzewany od dołu i od góry bez termoobiegu.
  2. Ciastka pieką się około 10 minut
  3. Pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki.

Końcowe przygotowanie ciastek warszawskich:
  1. Na jedno ciastko nakładam dżem od strony gdzie nie ma lukru, przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry, wkoło delikatnie smaruję dżemem i obtaczam bok ciastka w wiórkach kokosowych
Ciastka warszawskie są już gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. O mniam, ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają. A smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mozna od nich oderwać oczu a zołądek się ich domaga natychmiast...

    OdpowiedzUsuń
  4. jak fajnie się prezentują:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.