Nowe Przepisy

wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka torciki z kremem budyniowym

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka torciki, są może pracochłonne ale po przygotowaniu ich smak rekompensuje włożoną pracę i do tego ładnie wyglądają na talerzu. 


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wychodzi około 60 torcików

ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 żółtka
200 g masła lub margaryny

lukier:
około 300 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny do smaku

budyń:
250 ml mleka
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

do kremu budyniowego:
125 g masła
około 1 łyżeczki rumu lub spirytusu
plus budyń

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia ciastek

mąka do podsypania blatu
kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów


Link do filmu z przygotowaniem: Ciastka torciki z kremem budyniowym


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Na blat wysypuję mąkę, dodaję masło, cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą (składniki można posiekać nożem).
  1. Następnie dodaję na środek ciasta żółtka i śmietanę i zagniatamnajpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły żółtka ) i przez chwilę wyrabiam aby składniki się połączyły.
  2. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Ciasto się chłodzi teraz przygotuję budyń na krem:
  1. Do garnka wlewam około połowy mleka i stawiam na gazie żeby zagotować
  2. W tym czasie w pozostałym mleku rozmieszam pozostałe składniki budyniu. Do miski wlewam pozostałe mleko dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier waniliowy, cukier i wszystko razem mieszam tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek 

  3. Następnie do gotującego mleka wlewam rozmieszane składniki i cały czas mieszając zagotowuję.
  4. Ugotowany budyń przekładam do miseczki przykrywam folią (dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu) i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie lukru, ja użyję do tego swojej starej wysłużonej makutry i pałki która kiedyś była większa ale przez lata się starła :) ale można to zrobić mikserem lub rózgą:
  1. Do makutry wlewam białka i dodaję stopniowo cukier puder cały czas ucieram
  2. cukru dodaję tyle ile wchłoną białka ( tym razem nie użyłam 300 g tylko około 250 g to zależy od wielkości białek )
  3. lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki , jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier (nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  4. na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam.
Lukier gotowy ciasto było co najmniej 30 minut w lodówce to teraz przygotuję ciastka:
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3-4 milimetrów.
  2. Z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem (można foremką) jak na pierogi.
  3. Każde ciastko smaruję od góry lukrem (ja nakładam lukier nożem) tak żeby góra była przykryta cała lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, grzanie mam ustawione góra dół, bez używania termoobiegu.
  2. Ciastka pieką się około 10 minut
  3. Pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki, z tej porcji ciasta wyszło mi 3 blachy.
Ciastka są gotowe teraz przygotuję krem budyniowy , można do tego użyć miksera lub robota ja użyłam znowu makutry:

  1. W makutrze rozcieram masło na puszysta masę i dodaję do takiego masła stopniowo zimny budyń, dlatego stopniowo żeby krem się nie zważył.
  2. Do gotowego kremu dodaję łyżeczkę rumu i wszystko jeszcze raz mieszam.
No i dotarłam prawie do końca robienia ciastek torcików:
  1. Na jedno ciastko nakładam krem od strony gdzie nie ma lukru ,przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry i dookoła delikatnie smaruję kremem i obtaczam bok ciastka w zmielonych orzechach włoski.

Ciastka torciki z kremem budyniowym są gotowe, życzę smacznego,
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. Smakowite ciasteczka budyniowe :) Do tego orzechy :) Pachnące jesieną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babciu! Przepis zachęcający! Ja jako też babcia postaram się zrobić podobne ciasteczka moim wnukom:) Pozdrawiam:)))
    Obserwuję teraz Twoje kulinarne poczynania, jest na Twym blogu sporo interesujących przepisów, szczególnie słodkich:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.