Nowe Przepisy

wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka Torciki z Kremem Budyniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka torciki , są może pracochłonne ale po przygotowaniu ich smak rekompensuje włożoną pracę i do tego ładnie prezentują się :)



Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi około 60 torcików

ciasto :
400 g mąki pszennej (poznańskiej )
100 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 żółtka
200 g masła lub margaryny

lukier:
około 300 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny do smaku

budyń:
250 ml mleka
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

do kremu budyniowego :
125 g masła
około 1 łyżeczki rumu lub spirytusu
plus budyń

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich do wykończenia ciastek

mąka do podsypania blatu
kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów

Link do filmu z przygotowaniem : Ciastka Torciki z Kremem Budyniowym


Przygotowanie :

zaczynam od przygotowania ciasta :

  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję masło i cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą ( można użyć do tego noża i posiekać ja wolę dłońmi )
  2. teraz dodaję na środek ciasta żółtka i śmietanę i wszystko razem zagniatam
  3. najpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły żółtka ) i przez chwilę zagniatam żeby się połączyły w jednolitą masę
  4. tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można w woreczek) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia

Ciasto się chłodzi teraz przygotuję budyń na krem :

  1. do garnka wlewam około połowy mleka i stawiam na gazie żeby zagotować
  2. w tym czasie w pozostałym mleku rozmieszam pozostałe składniki budyniu
  3. do miski wlewam pozostałe mleko dodaję mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , żółtka , cukier waniliowy , cukier i wszystko razem mieszam do połączenia składników
  4. teraz do gotującego się mleka wlewam rozmieszane składniki i cały czas mieszam żeby się nie przypaliło
  5. doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając
  6. ugotowany budyń przekładam do miseczki przykrywam folią ( dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu ) i odstawiam do wystudzenia

Przygotowanie lukru , ja użyję do tego swojej starej wysłużonej makutry :i pałki która kiedyś była większa ale przez lata się starła :) ale można to zrobić mikserem :

  1. do makutry wlewam białka i dodaję stopniowo cukier puder cały czas ucieram
  2. cukru dodaję tyle ile wchłoną białka ( tym razem nie użyłam 300 g tylko około 250 g to zależy od wielkości białek )
  3. lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki , jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier ( nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  4. na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam .

Lukier gotowy ciasto było co najmniej 30 minut w lodówce to teraz przygotuję ciastka

  1. ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów
  2. z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem ( można foremką ) jak na pierogi
  3. każde ciastko smaruję od góry lukrem ( ja nakładam lukier nożem )tak żeby góra była przykryta cała lukrem
  4. i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik jest ogrzewany od dołu i od góry bez termoobiegu
  6. ciastka pieką się około 10 minut
  7. pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki , z tej porcji ciasta wyszło mi 3 blachy


Ciastka są gotowe teraz przygotuję krem budyniowy , można do tego użyć miksera lub robota ja użyłam znowu makutry :

  1. w makutrze rozcieram masło na puszysta masę
  2. i dodaję do takiego masła stopniowo zimny budyń , dlatego stopniowo żeby krem się nie zważył
  3. do gotowego kremu dodaję łyżeczkę rumu i wszystko jeszcze raz mieszam

No i dotarłam prawie do końca robienia ciastek torcików .

  1. na jedno ciastko nakładam krem od strony gdzie nie ma lukru
  2. przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry
  3. wkoło delikatnie smaruję kremem
  4. i obtaczam bok ciastka w zmielonych orzechach włoski

Ciastka torciki z kremem budyniowym są gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa









4 komentarze :

  1. Smakowite ciasteczka budyniowe :) Do tego orzechy :) Pachnące jesieną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babciu! Przepis zachęcający! Ja jako też babcia postaram się zrobić podobne ciasteczka moim wnukom:) Pozdrawiam:)))
    Obserwuję teraz Twoje kulinarne poczynania, jest na Twym blogu sporo interesujących przepisów, szczególnie słodkich:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.