Nowe Przepisy

poniedziałek, 21 października 2013

Słodkie Bułki z Dynią


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne bułeczki z dynią . Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne można je jeść nawet same do mleka .


Będziemy potrzebować :
z takiej porcji wychodzi 12 bułeczek

600 do 650 gram mąki pszennej ( poznańskiej )
400 g puree z dyni
100 g cukru
45 g drożdży
100 g rodzynek
2 całe jajka i 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
50 ml ciepłego mleka
60 g oleju ( około 10 łyżek stołowych )

1 białko
mąka do podsypywania blatu
Link do filmu z przygotowania : Słodkie Bułki z Dynią


Przygotowanie :

Puree z dyni mam przygotowane wcześniej według przepisu z tego wpisu :
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru , ciepłe mleko i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. do takiego rozczynu dodaję resztę składników : jajka , sól , cukier , puree z dyni , mąkę i wszystko dokładnie mieszam
  5. gdy składniki się połączą dodaję olej i rodzynki , dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
  6. gdyby ciasto było za rzadkie wtedy dodaję trochę więcej mąki spowodowane to może być wilgotnością puree
  7. ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 3 - 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni
  8. Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość

po 40 minutach

  1. Ciasto na bułki z dynią ładnie wyrosło , wykładam je na blat podsypany mąką
  2. jeszcze przez chwile przerabiam i dzielę na pół
  3. każdą połówkę dzielę jeszcze na 6 w miarę równych części
  4. najłatwiej podzielić ciasto robiąc dłońmi z ciasta wałek wtedy łatwiej jest je równo podzielić
  5. z każdego kawałka ciasta formuję kulkę w dłoniach i tak uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. bułki z dynia układam w około 2 centymetrowych odstępach żeby po upieczeniu się ze sobą stykały
  7. bułki na blasze odstawiam na około 20 minut do podrośnięcia

po 20 minutach

  1. bułki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym białkiem
  2. i wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
  3. bułki z dynia piekę około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu

Bułki z dynią są już gotowe , życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






5 komentarzy :

  1. Akurat mam trochę dyni w spiżarce :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają, jak słoneczka... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny przepis tylko mąki musiałam podsypac sporo bo moja dynia byla bardzo soczysta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od dyni ile mąki trzeba użyć do podsypania, będę musiała nakręcić nowy filmik do tego przepisu :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.