Nowe Przepisy

wtorek, 8 października 2013

Placek Dyniowy na Halloween


Witam Serdecznie
Wczoraj upiekłam tradycyjne ciasto Amerykańskie Placek Dyniowy ( tak pisało w przepisie :) a że zbliża się Halloween to odpowiednio je udekorowałam . Wyszło bardzo dobre spód ciasta jest słodki a sam krem już nie i wspólnie się uzupełniają :)


Będziemy potrzebować :
użyłam foremki o 24 cm spodzie

500 g mąki pszennej (poznańskiej)
200 g cukru pudru
4 żółtka
250 g masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na krem dyniowy

800 g puree dyniowego
180 ml śmietany 30 %
70 g cukru brązowego
1 jajko
do smaku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru

2 łyżki mąki do podsypania ciasta
tłuszcz do wysmarowania foremki

Przygotowanie :

Puree z dyni miałam wcześniej przygotowane , nie będę opisywała w tym przepisie jak je przygotować tylko podam link do wpisy z przepisem :

  1. Na blat wysypuję mąkę , na środek kładę tłuszcz ( masło lub margarynę )
  2. i łącze tłuszcz z mąką pocierając składniki dłońmi ( można użyć do tego noża i posiekać składniki ja wolę to zrobić dłońmi )
  3. teraz dodaję na środek ciasta ( łatwiej będzie zagniatać ) resztę składników – cukier puder , żółtka , szczyptę soli i cukier waniliowy
  4. najpierw delikatnie je łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły żółtka ) i przez chwilę zagniatam żeby się połączyły w jednolitą masę
  5. Tak wyrobione ciasto przekładam do miseczki nakrywam ściereczką i wstawiam do lodówki na na przynajmniej 30 minut

W czasie gdy ciasto się schładza przygotuję krem dyniowy

  1. Do garnka przekładam puree z dyni doprawiam przyprawami – imbirem , gałką i cynamonem – dodaję brązowy cukier i jajko
  2. wszystko razem dokładnie mieszam i stawiam na gazie
  3. gdy krem z dyni się podgrzeje dodaję stopniowo śmietanę jednocześnie mieszając
  4. krem gotuję około 10 minut żeby zgęstniał i cały czas mieszam ( jest dość gęsty i jak się gotuje to robią się bańki które strzelają kremem :)
  5. Taki gotowy krem odstawiam do przestudzenia

Po 30 minutach

  1. foremkę smaruję dokładnie tłuszczem
  2. ciasto wyjmuję z lodówki odcinam nie wielki kawałek zrobię z niego pajęczynę i pajączki :) i wstawiam odcięty kawałek do lodówki
  3. pozostałe ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość foremki razem z bokami które też wykleję ciastem
  4. Aby łatwiej przenieść rozwałkowane ciasto do foremki nawijam je na wałek i przenoszę ( ciasto bardzo łatwo się kruszy )
  5. dokładnie wyklejam foremkę ciastem razem z bokami i odcinam nadmiar ciasta (użyję go do zrobienia pajęczyny )
  6. żeby podczas pieczenia ciasto za bardzo się nie pofałdowało nakłuwam je gęsto nożem ( można użyć foli aluminiowej i grochu ja nigdy tego nie robiłam zawsze mi wystarczało nakłuwanie )
  7. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę spód około 25 minut ( piekarnik mam nagrzewany od dołu i góry bez termoobiegu )

Pod koniec pieczenia spodu na placek dyniowy przygotuję pajęczynę :)

  1. z odciętego ciasta i skrawków które pozostały mi po wyklejeniu foremki
  2. formuję 4 cienkie wałeczki o szerokości foremki – biorę kawałek ciasta i dłońmi wałkuję go na blacie do uzyskania odpowiedniej długości – nitki pajęczyny nie powinny być za cienkie ponieważ mogą być nie widoczne po upieczeniu ciasta
  3. i formuję jeszcze kilka wałeczków krótszych które będą tworzyć sieć pajęczą :)
  4. pajączki robię z dwóch kulek ciasta jedna większa druga mniejsza

Po upieczeniu spodu na placek dyniowy :

  1. na upieczone ciasto nakładam krem dyniowy i go wyrównuję płaskim nożem ( można użyć odpowiedniej packi do wyrównywania kremu)
  2. na kremie dyniowym robię pajęczynę z wcześniej przygotowanych wałeczków
  3. najdłuższe kładę na krzyż a potem jeszcze raz na krzyż po przekątnej następnie z mniejszych kawałków ciasta robię siatkę pajęczyny ( dokładnie widać to na zdjęciu )
  4. i kładę kulki tworząc pajączki żeby miały nóżki doklejam małe kawałki ciasta
  5. Tak przygotowany placek dyniowy wstawiam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę jeszcze przez około 30 minut ( piekarnik jest ogrzewany od dołu i góry bez termoobiegu )


Placek dyniowy jest gotowy należy go kroić dopiero jak będzie zimny życzę smacznego 
Pozdrawiam Babcia Ewa  







2 komentarze :

  1. Fantastyczne z tą pajęczyną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takich kolorach ciasto musi być pyszniutkie. Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.