Nowe Przepisy

poniedziałek, 14 października 2013

Domowe Masło Orzechowe


Witam Serdecznie
Pokażę jak w bardzo prosty sposób można przygotować pyszne domowe masło orzechowe


Będziemy potrzebować :

podane proporcje wystarczają na kilka kanapek z masłem orzechowym

100 g orzeszków ziemnych ( obranych z łupki )
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
od 3 do 4 łyżek wody

blender lub mikser do rozdrobnienia orzeszków
Link do  filmu z przygotowania :  Domowe Masło Orzechowe
Przygotowanie :

  1. orzeszki ziemne obieram z łupki i brązowe skórki ( łatwo schodzi bez prażenia )
  2. do pojemnika blendera wsypuję orzeszki i je rozdrabniam
  3. do takich orzeszków dodaję miód , oliwę lub olej i 3 łyżki wody ( ilość wody zależy jak gęste chcemy uzyskać masło orzechowe ja tym razem dodałam 3 ale można więcej )
  4. i wszystko razem miksuje do uzyskania jednolitej masy
  5. Tak przygotowane masło przekładam do miseczki , można je przechowywać w lodówce do miesiąca czasu .
Masło orzechowe jest gotowe życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  


7 komentarzy :

  1. Ależ to proste! I bez konserwantów !Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Solidna porcja energii na jesienne chłody. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, warty rozważenia na pewno. A mam pytanie natury technicznej: jakiej mocy blendera używasz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem ile dokładnie ma Pani lat, w sumie nie ma to większego znaczenia, ale podziwiam za chęć do prowadzenia bloga :) jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.