Nowe Przepisy

środa, 25 września 2013

Tarta z Cebulą na Cieście Drożdżowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na trochę nie typową tartę bo z ciasta drożdżowego . Tarta z cebulą wyszła bardzo smaczna i nie jest aż tak czasochłonna do przygotowania jak się wydaje :) Podałam ją z czystym czerwonym barszczem w kubku .


Będziemy potrzebować :

na ciasto
260 g mąki pszennej ( poznańskiej )
20 g drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

na farsz

600 g cebuli
100 ml śmietany (12%)
2 jajka
150 g wędzonego boczku
2 łyżki mąki pszennej (poznańskiej)
sól , pieprz , gałka muszkatołowa

olej do smażenia
oraz tłuszcz do wysmarowania formy
użyłam foremki do tarty o średnicy 24 cm
troszkę mąki do podsypania blatu

Link do filmu z przygotowania : Tarta z cebulą 

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania rozczynu
  1. do miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację) około 50 ml mleka (ciepłego ale nie gorącego )i dużą łyżkę mąki
  2. wszystko razem dokładnie mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
Gdy rozczyn rośnie to w tym czasie pokroję cebulę do farszu

  1. Cebulę obieram przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  2. następnie na patelni rozgrzewam tłuszcz i duszę pokrojoną cebulę
  3. Cebulę duszę tak żeby się zeszkliła , zeszkloną cebulę przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia

po 15 minutach rozczyn pięknie wyrósł ma konsystencje pianki

  1. do rozczynu dodaję pozostałe mleko , mąkę , sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką (można dłonią ) , gdy składniki się połączą wyłożę masę na blat i wyrobię dłonią
  2. blat podsypuję mąką wykładam ciasto i wyrabiam dłońmi około 3 -4 minut aż będzie odstawało od dłoni
  3. następnie miskę oprószam delikatnie mąką wkładam wyrobione ciasto i nakrywam ściereczką , miskę odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut tak żeby wyrosło
W czasie gdy rośnie ciasto dokończę przygotowanie farszu :

  1. boczek kroję w drobną kostkę
  2. do wystudzonej cebuli dodaję mąkę i mieszam
  3. doprawiam solą , pieprzem , gałką , dodaję boczek i wszystko mieszam
  4. dodaję rozmącone jajka i śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszam
  5. farsz mam gotowy :)

Końcowe przygotowanie tarty z cebulą :

  1. Ciasto ładnie wyrosło teraz podsypuję mąką blat wykładam ciasto i je wałkuję na wielkość blaszki ( należy je tak rozwałkować żeby było odrobinę większe od blaszki bo trzeba wykleić ciastem boki )
  2. Blaszkę smaruję tłuszczem (margaryną ) i nakładam na nią rozwałkowane ciasto
  3. ciastem dokładnie wyklejam blaszkę razem z bokami
  4. teraz na ciasto nakładam farsz i równomiernie go rozprowadzam na cieście
  5. tak przygotowaną tartę z cebulą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
  6. Tartę piekłam przez około 45 minut w piekarniku nagrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu

Tarta z cebulą jest już gotowa życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa










2 komentarze :

  1. Doskonały przepis. Tarta jest naprawdę pyszna. Chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się że smakowała
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.