Nowe Przepisy

piątek, 13 września 2013

Pesto z Cukinii


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pesto z cukinii , takie pesto można użyć na przykład do przygotowania makaronu , wystarczy ugotować makaron dodać pesto i dokładnie wymieszać i obiad jest gotowy :)


Będziemy potrzebować :

200 g cukinii
2 garstki listków świeżej bazylii
40 g migdałów
50 g sera parmezan lub innego żółtego
80 ml oliwy z oliwek
sól , pieprz do smaku

blender lub moździerz do rozdrobnienia składników

Link do filmu z przygotowania Pesto z Cukinii

Przygotowanie :
  1. żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. cukinie dokładnie myje i kroję na mniejsze kawałki

  3. do pojemnika blendera wsypuję migdały i je rozdrabniam
  4. do rozdrobnionych migdałów dodaję pokrojoną cukinię i wszystko razem miksuję
  5. do takiej masy dodaję listki świeżej bazylii , ser , oliwę i doprawiam solą i pieprzem
  6. wszystko razem miksuję na jednolitą masę
  7. i sprawdzam czy nie trzeba jeszcze doprawić przyprawami

Pesto z cukinii jest gotowe można je przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce powinno być dobre przez około 3 tygodnie .


Pozdrawiam Babcia Ewa  



1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.