Nowe Przepisy

środa, 25 września 2013

Obwarzanki z Salami – Kręciołki :)



Witam Serdecznie
Wczoraj miałam dzień ciasta drożdżowego , przygotowałam oprócz tarty jeszcze obwarzanki z salami . Wyszły bardzo fajne i smaczne :) , może komuś się przyda przepis i też zrobi obwarzanki na inaczej :)


Będziemy potrzebować :
Z tej porcji wyszło 15 obwarzanków   

250 g mąki pszennej (poznańskiej )
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
szczypta soli
4 łyżki oleju lub oliwy
na farsz
10 plasterków salami
100 g żółtego sera

około 50 ml mleka do pomalowania obwarzanków przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania : Obwarzanki z Salami – Kręciołki
Przygotowanie :

  1. Zaczynam od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe
  2. do miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację) około 50 ml ciepłej wody ( ale nie gorącej żeby nie zaparzyć drożdży ) i dużą łyżkę mąki
  3. wszystko razem dokładnie mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
po 15 minutach

  1. rozczyn ładnie wyrósł wyglądem przypomina piankę
  2. dodaję do niego pozostałą wodę , sól i mąkę wszystko dokładnie mieszam
  3. i gdy mam połączone składniki dodaję olej i nadal mieszam aż olej wchłonie się w ciasto
  4. następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 3 minut aż ciasto będzie odstawało od dłoni
  5. wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość

Po około 40 minutach
  1. żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. Ciasto wykładam na blat dzielę na dwie równe części i każdą z części rozwałkowuję na identycznej wielkości prostokąty
  3. jeden z prostokątów posypuję żółtym serem
  4. na ser układam plasterki salami jeden koło drugiego
  5. teraz drugim prostokątem przykrywam ciasto z farszem i delikatnie przyciskam
  6. Tak przygotowane ciasto kroję nożem w paski o szerokości około 1.5 centymetra
  7. każdy pasek skręcam wokół własnej osi (jak sprężynkę ) :) i końce ze sobą łącze ( tak żeby powstał okrągły obwarzanek
  8. obwarzanki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczeni i dostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia
  9. przed wstawienie do piekarnika obwarzanki maluję mlekiem
  10. blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
  11. piekę około 30 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu
Obwarzanki z salami są już gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa











1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.