Nowe Przepisy

wtorek, 3 września 2013

Chleb na Miażdżyce z Kaszy Jęczmiennej i Ryżu – CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL.


Witam Serdecznie
Wypróbowałam kolejny przepis na zdrowy chleb ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Instytutu naukowo-badawczego im. prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie ,

Tym razem zrobiłam mini chlebki przeciw miażdżycowe , jak i poprzednie te również są rewelacyjne . Idealnie nadają się na przykład do sałatki lub do u mieszanego białego sera, zup, zamiast normalnego pieczywa sklepowego .


Będziemy potrzebować :

150 g otrąb
400 g ryżu
250 g kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej
przykładowe zioła do smaku
lubczyk
tymianek
bazylia
oregano
czarnuszka
kminek mielony
kminek cały
sól kamienna
2,1 litra wody

Link do filmu z przygotowania : Chleb na Miażdżyce z Kaszy Jęczmiennej i Ryżu
https://www.youtube.com/watch?v=IbARtU7E1c0


Przygotowanie :
  1. Zaczynam od zagotowania wody w dużym garnku
  2. do gotującej wody wsypuję ryż i kaszę jęczmienną dokładnie mieszam i gotuję pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu
  3. po 15 minutach zakręcam gaz
  4. dodaję otręby pszenne i solę , dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciem na 10 minut
  5. (jeżeli mamy za suchą masę można dodać odrobinę przegotowanej wody a jeżeli za rzadką to można dodać więcej otrąb pszennych ale powinno być dobrze tak jak podałam )
  6. po 10 minutach dzielę masę na dwie części ( jest to nie konieczne , ja dzielę dlatego że do jednej połowy masy dodaję inne zioła a do drugie inne dzięki temu mam dwa rodzaje chlebków )
  7. do jednej części dodaję - kminek cały , kminek mielony
  8. do drugiej – oregano , lubczyk , bazylię , tymianek , czarnuszkę
  9. dokładnie mieszam
  10. czekam aż masa wystygnie i będę formowała chlebki
  11. Teraz będę formowała mini chlebki , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) biorę masę i formuję kulki delikatnie spłaszczone (tak jak kotlety mielone) ,
  12. układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  13. przed wstawieniem do piekarnika maluję je za pomocą pędzelka zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
  14. Chlebki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 na środkową półkę i piekę przez około 50
Chleb na Miażdżyce jest gotowy najlepiej przechowywać go pod przykryciem życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  





3 komentarze :

  1. Witam, świetny przepis :) Ile można taki chlebek przechowywać? Pytam, bo mój wyszedł dość "mokry" w środku i nie wiem czy tak ma być. Mam kuchenkę gazową i jeszcze do końca nie potrafię w niej piec. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam, Natalia H.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak do 4 dni najdłużej leżały bo wcześniej były zjedzone , więc na pewno do 4 dni nic im się złego nie dzieje :) można je przechowywać na przykład w lodówce .
      Moje chlebki są dość mocno wysuszone i muszę je po upieczeniu przykryć ściereczką żeby lekko zaparowały i żeby skórka była miększa, ale w środku są miękkie ale nie klejące lekko wilgotne , Może za krótko Pani je piekła .

      a co do piekarnika to piekłam je i w piekarniku na gaz jak i na prąd ogrzewanym z góry i dołu i nie miało to wpływu na chlebek

      Proponuje również napisać do instytutu i poprosić o więcej przepisów i informacji na temat chlebków na pewno odpiszą i prześlą również inne porady dietetyczne :)
      email do nich
      instytut.irl.15@2com.pl



      Usuń
  2. CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    PRZEPIS: zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.