Nowe Przepisy

sobota, 17 sierpnia 2013

Spaghetti z Sosem Pomidorowy i Boczkiem


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam makaron spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym własnej roboty :) link do przepisu na sos pomidorowy podam poniżej . Spaghetti wyszło bardzo dobre polecam wypróbowanie przepisu .


Będziemy potrzebować :

400 g makaronu spaghetti
350 g pomidorów świeżych lub
250 ml gotowego sosu z przepisu

250 g boczku
150 g sera żółtego
50 ml białego wina wytrawnego
1 niewielka papryczka chili
2 łyżki oliwy lub oleju
majeranek

Link do filmu z przygotowania Spaghetti z Sosem Pomidorowy i Boczkiem:

Przygotowanie :

Jeżeli używam gotowego sosu przygotowanego wcześniej to pomijam ten krok

Pomidory przelewam wrzącą wodą obieram ze skórek , następnie przekrawam na pół i wycinam białe zgrubienie od ogonka .

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu

  1. Boczek kroję w drobne paseczki
  2. papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i drobno siekam
  3. ser ścieram na tarce o średnich oczkach

Składniki mam gotowe zaczynam przygotowanie sosu :)

  1. na patelni rozgrzewam olej lub oliwę
  2. na rozgrzany tłuszcz wsypuję pokrojony boczek i przez chwilę podsmażam ( tak żeby stał się szklisty )
  3. do podsmażonego boczku dodaję papryczkę chili i smażę jeszcze około 2 minut
  4. następnie dodaję wino i wszystko duszę przez kolejne 3 minuty
  5. podsmażony boczek z chili wybieram z patelni pozostawiając tłuszcz z winem na patelni , na nim będę robiła dalszą część sosu
  6. teraz na patelnie wlewam sos pomidorowy ( jeżeli używam świeżych pomidorów to dodaję wcześniej przygotowane pomidory i smażę aż powstanie sos o jednolitej konsystencji ma być nie za rzadki i nie za gęsty :)
  7. do takiego sosu dodaję 3/4 startego sera dokładnie mieszam dodaję majeranek i wszystko razem podsmażam około 2 minut

Międzyczasie ugotował się makaron odcedziłam go i przełożyłam do garnka

  1. do gorącego makaronu dodaję boczek z chili
  2. oraz sos pomidorowy z patelni
  3. wszystko dokładnie mieszam
  4. można spaghetti doprawić solą i pieprzem ja doprawiłam jedynie pieprzem , soli było wystarczająco ponieważ należy pamiętać że boczek zazwyczaj jest słony
  5. na talerzu posypuję spaghetti pozostałym żółtym serem

Spaghetti z sosem pomidorowym i boczkiem jest gotowe można podawać życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.