Nowe Przepisy

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę


Witam Serdecznie
Jest okres robienia różnego rodzaju sałatek na zimę więc podzielę się kolejnym przepisem na taką sałatkę . Tym razem sałatka z buraczków ,marchwi i jabłek może komuś przypadnie do gustu i zrobi na zimę :) Idealnie nadaje się do obiadu .


Będziemy potrzebować :

2 kg buraków
1 kg marchwi
1 kg jabłek winnych
2 duże cebule

na zalewę

500 ml
350 ml octu 10 %
350 g cukru
2 łyżki soli
3 średniej wielkości listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego


Przygotowanie :

Słoiki i wieczka na sałatkę wyparzam i osuszam.

Najpierw przygotuję składniki sałatki :
  1. Buraki dokładnie myję i gotuję , od zagotowania się wody gotuję je jeszcze około 30 minut
  2. odcedzam i odstawiam do wystudzenia ,
  3. jak wystygną obieram ze skórki
  4. obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach


  5. Jabłka myję osuszam i obieram ze skórki '
  6. następnie przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne i kroję w około 0,5 cm szerokości słupki
  1. Marchew oczyszczam i myję
  2. oczyszczoną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach
  1. Cebulę obieram przekrawam na pół i kroję w cienki pół plasterki
  2. pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą wodą
Przygotowanie zalewy :

  1. W garnku mieszam wszystkie składniki zalewy : wodę , ocet , cukier i przyprawy
  2. garnek stawiam na gaz i zalewę zagotowuję , po zagotowaniu zakręcam gaz

Końcowe przygotowanie sałatki :)

  1. Do dużego garnka ( można użyć większej miski jeżeli mamy ) przekładam wcześniej przygotowane warzywa : starte buraczki , startą marchew , pokrojone buraczki i sparzoną i osączoną cebulę
  2. zalewam wszystko gorącą ( ale nie wrzącą ) zalewą ( pieprzu , ziela angielskiego i listków laurowych nie wybieram tylko razem z nimi wlewam do sałatki ) i wszystko dokładnie przez chwilę mieszam
  3. dobrze wymieszaną sałatkę będę nakładała do wcześniej wyparzonych słoików
  4. sałatkę nakładam chochelką ponieważ jest zalana zalewą i nakładam ją tak żeby było w każdym słoiku po równo zalewy
  5. delikatnie potrząsam słoikiem żeby warzywa się ułożyły lub delikatnie ugniatam łyżką
  6. Słoiki napełniam do pełna dokładnie wycieram brzegi słoika tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczkiem
  7. Teraz słoiki będę pasteryzować
  8. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykały
  9. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuje przez 30 minut
  10. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia

Buraczki z marchwią i jabłkami są gotowe słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







15 komentarzy :

  1. Polecam przepis, sałatka wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dziś spróbuję ją zrobić ! A czy jabłka mogę starkować? Czy zrobi się " ciapa" ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej pokroić , bo po starciu jabłka może wyjść ciapka :)

      Usuń
  3. Zrobiłam je miesiac temu ,juz nie ma ani jednego słoika ,dzis robie z 6 kilo buraczkow ,moze teraz zimy doczekaja ,sa poprostu wspaniałe!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakują i przepis się przydał :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Czy marchewka ma być stara surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ścieram surową , jedynie wcześniej gotuję buraki .

      Usuń
  5. A ja dziś mysle ugotować tylko buraczki ,jutro zrobie reszte.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis też wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że sałatka będzie smakować:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Sałatka super, nie gotowałam zalewy, ale wymieszałam ze składnikami. To chyba bez znaczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być dobrze :) mam nadzieję że buraczki będą smakować.
      Pozdrawiam seredecznie

      Usuń
  8. Dałam nieco mniej octu - winno jabłkowego i nie robiłam zalewy z wodą, lecz dodałam wszystko do sałatki i angielskie ziele mielone. Przed włożeniem do słoikow jest pyszna, zobaczymy jak się przechowa.
    Wszystkie składniki scierałam na przystawce do maszynki do mielenia, a jabłka też ze skórkami.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.