Nowe Przepisy

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Babeczki z Cukinii z Serem


Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam lekkie babeczki z cukinią i białym serem , wyszły bardzo smaczne ładnie wyglądają i są bardzo pożywne i zdrowe :)


Będziemy potrzebować:

ilość babeczek z cukinii zależy od wielkości foremek z tej porcji wyszło mi 5 sztuk

2 lub 3 małe cukinie
400 g białego sera
100 g żółtego sera
2 żółtka
bułka tarta do obsypania foremek
tłuszcz do wysmarowania foremek
sól , pieprz
małe foremki aluminiowe na babeczki lub małe kokilki

Przygotowanie :

  1. Cukinię myję i wycieram
  2. następnie kroję wzdłuż cukinię w cienkie plasterki , używam do tego noża do obierania warzyw ale można użyć krajalnicy szatkownicy .
  3. Tak pokrojoną cukinię będę grillowała na suchej patelni bez dodatku tłuszczu
  4. każdy plasterek obsmażam z każdej strony po około 2 minuty.
    Cukinia jest gotowa teraz przygotuję farsz

  1. ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. w misce rozdrabniam biały ser
  3. dodaję żółtka , ser żółty mieszam
  4. i doprawiam solą i pierzem i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam farsz jest gotowy

Teraz przygotuję foremki

  1. foremki smaruję tłuszczem (masłem lub margaryną )
  2. i oprószam w środku dokładnie bułką tartą
  3. tak przygotowane foremki wykładam cukinią
  4. układam tak aby jeden koniec paska cukinii był na dnie a drugi wystawał po za foremkę , później tymi wystającymi końcówkami zawinę na górze farsz
  5. paskami cukinii wykładam całą foremkę
  6. następnie nakładam farsz tak żeby wystawał odrobinę ponad górę foremki
  7. i nakrywam wystającą cukinią ( robię tak jakby pakunek )

Babeczki z cukinii są gotowe do pieczenia

  1. foremki ustawiam na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 20 minut

Babeczki są gotowe można podawać na ciepło lub na zimno ( mnie bardziej smakują na zimno :)
Idealnie nadają się na przystawkę lub na lekką kolację

Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  





2 komentarze :

  1. Bardzo fajny i niekonwencjonalny pomysł z tymi babeczkami. No i jakie zdrowe!: )

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.