Nowe Przepisy

wtorek, 23 lipca 2013

Tarta z Cukinii i Marchwi na Cieście Francuskim


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam tartę na cieście francuskim z cukinią marchwią i sosem beszamel , na stole prezentuję się bardzo ładnie i jest smaczna :)


Będziemy potrzebować :

ciasto francuskie (z przepisu z mojego bloga pół porcji )

lub jeden rulon sklepowego około 250 g

około 400 g cukinii (najlepiej kupić małą cukinie )
około 400 g marchwi
2 jaja
4 łyżki startego parmezanu (lub innego żółtego sera )
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
250 ml mleka
30 g mąki pszennej (poznańskiej )
30g masła
gałka muszkatołowa (do smaku)
sól , pieprz



Przygotowanie :
Tartę piekę w temperaturze 200 stopni przez 55 minut – grzanie mam ustawione tylko od spodu

Ciasto Francuskie przygotowałam wcześniej według przepisu 

Zaczynam od przygotowania sosu beszamel :

  1. w garnku rozpuszczam masło
  2. do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i robię białą zasmażkę ( mąka wchłonie całe masło i delikatnie się podsmaży )
  3. wtedy dodaję mleko i energicznie mieszam żeby zasmażka ładnie rozpuściła się w mleku
  4. teraz doprowadzam sos do wrzenia cały czas mieszając
  5. na koniec doprawiam gałką muszkatołową (daję około 2 szczypt gałki ) i solą
  6. mieszam i dostawiam do wystudzenia

Teraz przygotowuję warzywa :

  1. cukinię myję i odcinam końcówki
  2. teraz kroję cukinię wzdłuż w cienkie paseczki , używam do tego tarki z jednym ostrzem i przeciągam cukinie po niej – można użyć krajalnicy lub noża (trzeba uważać na palce )
  3. z marchewką robię tak samo też ją kroję wzdłuż w cienkie paseczki

I końcowe przygotowanie tarty :)

  1. Ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki na tartę
  2. rozwałkowane ciasto wkładam do foremki i formuję palcami tak żeby przylegało do ścianek foremki ( boki również są wylepione ciastem )
  3. nadmiar ciasta z brzegów odkrawam nożem
  4. do tak wyłożonej foremki ciastem wleję sos do którego dodam jajka i ser
  5. do wystudzonego sosu beszamel dodaję jajka i dokładnie mieszam żeby się połączyły z sosem
  6. następnie dodaję utarty ser na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszam
  7. tak przygotowany sos wlewam na ciasto i rozprowadzam równo po całej powierzchni
  8. i układam dookoła cukinie i marchew , jeden rządek cukinii i następnie rządek marchewki
  9. i tak do samego środka tarty :) ( cukinie można składać na pół wzdłuż i dopiero wkładać do sosu , cukinia zazwyczaj jest szersza niż foremka na tartę )
  10. Tarta jest już prawie gotowa do pieczenia jeszcze tylko wierzch maluję obficie olejem i doprawiam solą i pieprzem
  11. tarte wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 55 minut

Tarta jest gotowa można ją podawać na ciepło lub na zimno , życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa









5 komentarzy :

  1. wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak róża!! apetyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietna tarta, bardzo ladny wzorek...:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.