Nowe Przepisy

poniedziałek, 6 maja 2013

Chleb Wiejski z Ziemniakami na Zakwasie



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować chleb na zakwasie z ziemniakami. Po upieczeniu długo zachowuje świeżość a ziemniaków w ogóle nie czuć że zostały dodane .


Będziemy potrzebować :

600g mąki pszennej (poznańskiej )
300g ziemniaków (około 4 ziemniaków )
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
50 g drożdży
250 ml wody ( letniej )
200g mąki żytniej typ 2000
200 ml zakwasu żurkowego
1 łyżka płatków owsianych i kminek
do posypania chleba


Przygotowanie :

Ziemniaki najpierw gotuję i ugotowane i ostudzone dodaję do chleba .

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka .
Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki pszennej , zakwas ,pozostałą część wody , ugotowane ziemniaki , mąkę żytnią , sól i dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży chleb .
Po włożeniu ciasta do foremki (mam wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam jeszcze na 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą i posypuję płatkami owsianymi i kminkiem , wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę .Chlebek piecze się około 50 minut , jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.