Nowe Przepisy

sobota, 11 maja 2013

Chleb Domowy Pełnoziarnisty z Żurawiną



Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam kolejny nowy chlebek tym razem z dodatkiem suszonej żurawiny .



Będziemy potrzebować :

500g mąki pełnoziarnistej (np. trzy zboża)
1 łyżeczka cukru
30g drożdży
2 łyżki żurawin suszonych
1 łyżeczka soli
150 ml zakwasu żurkowego
200 ml letniej wody




Przygotowanie :

Tym razem nie wyrabiałam ciasta dłońmi tylko użyłam robota , ale można bez przeszkód zrobić chleb bez robota i jest tak samo dobry :)

Robienie chleba rozpoczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) około 50ml letniej wody ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Jeżeli nie używamy robota :

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , zakwas ,pozostałą wodę , sól , żurawinę , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypany mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Jeżeli użyjemy robota do wyrobienia ciasta to również dodajemy do rozczynu wszystkie składniki i włączamy maszynę :) , wyrabianie ciasta trwa około 5 minut zależy jaka prędkość zostanie użyta , tak samo jak przy wyrabianiu ciasta dłońmi ciasto nie powinno się kleić do rąk .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Uformowany chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można również wysmarować foremkę tłuszczem zamiast wykładać ją papierem ) i odstawiam jeszcze na około 10 minut do wyrośnięcia .


Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą , wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę go około 40 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony .

Chleb jest gotowy . Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.