Nowe Przepisy

piątek, 26 kwietnia 2013

Chleb Żytni na Zakwasie z Kminkiem



Witam Serdecznie
Dzisiaj chciała bym się podzielić z Wami przepisem na domowy chlebek żytni . Jest bardzo smaczny i zdrowy .

Będziemy potrzebować :

600g mąki żytniej typ 2000
40g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki kminku
200 ml zakwasu żurkowego
od 200 do 250 ml maślanki
będę piekła chleb bez foremki więc użyję około 2 łyżek płatków owsianych do podsypania blachy do pieczenia


Przygotowanie :

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml maślanki ciepłej ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki żytnie typ 2000 i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę maki żytniej typ 2000, zakwas ,pozostałą maślankę ( jeżeli masa jest za gęsta dodaję jeszcze odrobinę maślanki około 50ml ) , sól oraz większą część kminku i dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypany mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Tym razem piekę bez foremki tylko na blasze wyłożonej papierem i posypanej płatkami owsianymi ( można tez piec normalnie w foremce wtedy nie używamy płatków owsianych ). Uformowany chlebek odstawiam jeszcze na około 10 minut do wyrośnięcia


Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą i posypuję kminkiem , wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na środkową półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 40 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony .

Chleb jest gotowy . Życzę Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa   


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.