Nowe Przepisy

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chleb Domowy na Zakwasie z mielonym Siemieniem Lnianym


Witam Serdecznie
Dawno nie robiłam żadnego nowego chleba , to dzisiaj postanowiłam zrobić chlebek na zakwasie z mielonym siemieniem lnianym .


Będziemy potrzebować :

500g mąki pełno ziarnistej 3 zboża
150 ml zakwasu żurkowego
1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
200 ml ciepłej wody
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
do posypania chleba szczyptę siemienia , czarnuszki i sezamu


Przygotowanie :

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , zakwas ,pozostałą część wody , zmielone siemię lniane (mielę go sama za pomocą młynka do kawy ) sól i dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden mały chleb . Po włożeniu ciasta do foremki ( foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam jeszcze na 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą i posypuję, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę .Chlebek piecze się około 40 minut , jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa




2 komentarze :

  1. Witam, czy można zastąpić zakwas żurkowy zwykłym zakwasem chlebowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć zakwasu chlebowego , tylko wtedy nie trzeba dodawać drożdży i jeżeli ciasto jest za sztywne to dodać więcej wody .
      Użyła bym około 220 g dokarmionego zakwasu .

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.