Nowe Przepisy

środa, 13 marca 2013

Piersi z Kurczaka w Glazurze Miodowo Sojowej



Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam piersi z kurczaka na trochę inny sposób , w glazurze miodowo sojowej , pomimo użycia miodu piersi nie były słodkie a do tego wspaniale wyglądają a jeszcze lepiej smakują

Będziemy Potrzebować :

2 piersi z kurczaka ( około 40 dag)
1 jajko
2 łyżki mąki
oliwa lub olej do smażenia
sól , pieprz

na glazurę

2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
1/2 łyżeczki imbiru mielony
1 łyżka sherry lub innego wina wytrawnego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sezamu do posypania piersi
seler naciowy do dekoracji


Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania piersi z kurczaka , dokładnie je myje i osuszam . Następnie kroję w paski ( takie nie za duże żeby można było je łatwo obsmażać ) . tak przygotowaną pierś maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w mące i następnie smażę na rozgrzanej patelni na złoty kolor .

Przygotowanie glazury:

podgrzewam w rondelku miód , dodaję sos sojowy imbir i rozgnieciony czosnek i wino , podgrzewam do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników , ( nie gotuję ) glazura jest gotowa.


Podsmażone piersi , układam na ręczniku papierowym aby wchłoną nadmiar oleju , teraz każdy kawałek maczam w glazurze i układam w naczyniu którym będę zapiekała , posypuję sezamem .

Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.  W trakcie zapiekania polewam pozostałą glazurą pierś . Piersi mamy gotowe można je podawać . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa   
Kulinarne inspiracje i nagrody



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.