Nowe Przepisy

wtorek, 5 marca 2013

Makaron Tagliatelle z Kozim Serem



Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam danie z kuchni włoskiej Makaron Tagliatelle z Kozim Serem , a to dlatego że mój synek Robuś :) i jego druga połówka Joasia :) za co bardzo dziękuje :* przywieźli mi z Zakopanego kozi ser .
No to trzeba było przyrządzić jakieś danie z tym smakołykiem , długo szukał aż trafiłam na taki przepis w internecie. 
Podobno pochodzi z książki Sophii Loren „Przepisy i wspomnienia „ muszę przyznać że jest bardzo smaczny a kozi ser nadaje wyrazistego smaku .


Będziemy potrzebować

1 opakowanie makaronu wstążki ( Tagliatelle)
1 duża łodyga selera naciowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
125 ml śmietany 30%
250 ml mleka
1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
kawałek sera koziego około 150g
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:
W dużym garnku gotuję wodę na makaron lekko osoloną . W tym czasie przygotuję sobie sos do makaronu . 
Do pojemnika daję pokrojonego selera , żółtko , cebulę , czosnek i wszystko miksuję (blenderuję) do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą w jedną papkę , wtedy dodaję śmietanę, mleko oraz przyprawy i jeszcze chwilę miksuję żeby ładnie się wszystko połączyło . 
Tak przygotowany sos będę teraz gotować na małym ogniu , do garnka daję masło i je roztapiam ( garnek lub patelnia powinna być na tyle duża aby pomieściła sos i makaron który dodamy później ) do roztopionego masła dodaję sos ( który wcześniej przygotowałam ) i doprowadzam do wrzenia , wtedy dodaję makaron odcedzony i ugotowany al dente i dokładnie go mieszam z sosem. 
Gotuję wszystko jeszcze około 2 minut i można podawać . Nałożony makaron na talerz posypuję startym kozim serem i posiekaną natką pietruszki . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.