Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 marca 2013

Domowe Bułki Pełnoziarniste


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na bardzo smaczne , zdrowe i łatwe w przygotowaniu :) bułeczki pełno ziarniste .


Będziemy potrzebować :

600g mąki pełno ziarnistej
350ml mleka ciepłego
30g drożdży
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
do posypania
po 1 łyżeczce słonecznika , siemienia lnianego , sezamu

Przygotowanie :
Robienie bułek zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam częścią ciepłego mleka ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , sól ,pozostałe mleko ,słonecznik i siemię lniane wyrabiam łyżką do połączenia składników i dodaję olej lub oliwę i wyrabiam łyżką aż się wchłonie . Masę wykładam na stolnicę (blat) i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 – 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować bułeczki .

Dzielę na kawałki ciasto ( wielkości małych bułeczek) formuję kulki i układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia , układam je dość luźno ponieważ jeszcze wyrosną i mogą się posklejać podczas pieczenia . Przed wstawieniem do piekarnika odstawiam blachę na około 15 minut przykrytą ścierką aby bułki wyrosły . Wyrośnięte bułki maluję zimną wodą ( dzięki temu będą miały ładną skórkę ) i posypuję nasionami , blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut.
Bułeczki są już gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.