Nowe Przepisy

piątek, 22 lutego 2013

Rożki Francuskie z Jabłkami



Witam Serdecznie
Znowu zrobiłam coś z ciasta francuskiego :) nie mogę się od niego uwolnić ale pomysły mi się kończą to niedługo zacznę robić inne ciasta :)


Będziemy potrzebować:

jabłka prażone około 30 dag ( można zrobić samemu, w innym wpisie pokaże jak zrobić)
cukier puder do posypania
1 rozmącone jajko


Przygotowanie:
Jak zrobić ciasto francuskie podałam link do wpisu na blogu gdzie dokładnie opisałam przygotowanie. Można również użyć gotowego z marketu (nie polecam zawsze przyjemniej zrobić samemu :)

Wałkuję ciasto na prostokąt na grubość 3 – 4 mm następnie wycinam z niego małe kwadraty 5x5 cm . Na każdy kwadracik nakładam łyżeczkę prażonych jabłek i smaruję jajkiem dwa boki te które będą się stykać po złożeniu . 

Składam ciasto z jabłkiem w taki sposób że powstaje trójkąt z jabłkiem w środku i delikatnie ściskam . Układam na blasze i maluje górę rożków jeszcze rozmąconym jajkiem dzięki temu są bardziej rumiane . Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230stopni na środkową półkę i piekę około 15 minut.

Rożki są już gotowe przed podaniem posypuje je cukrem pudrem , można podawać. Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa



1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.