Nowe Przepisy

sobota, 23 lutego 2013

Pizza na Cieście Francuskim



Witam Serdecznie
Wczoraj trochę poeksperymentowałam i przygotowałam pizzę ale nie na cieście drożdżowym a na francuskim , muszę przyznać że ciasto było delikatniejsze w jedzeniu niż normalne drożdżowe i pomimo że część była zjedzona na zimno to ciasto nadal było delikatne i miękkie .
Także polecam wypróbowanie takiego sposobu przygotowania pizzy tak dla odmiany .


Będziemy potrzebować:

Ciasto francuskie 1/2 porcji z przepisu (400g)
100g salami lub innej wędliny
5 łyżek przecieru pomidorowego - Pudliszki -  wymieszanego z bazylia , oregano , tymiankiem i solą
1 czerwona papryka
1 cebula
10 dag pieczarek
20 dag sera żółtego


Przygotowanie:
Ciasto Francuskie rozwałkowuję na wielkość blachy na której będę piekła placek , (ciasto można zrobić samemu link do przepisu podałam wyżej lub kupić gotowe w markecie).
Rozwałkowane ciasto dzielę na cztery części (kroje radełkiem na krzyż ). teraz przygotuje sos z przecieru .
Przecier pomidorowy Pudliszki mieszam z przyprawami bazylią oregano , tymiankiem i solą i dokładnie mieszam , taką mieszanka smaruje całe ciasto które wcześniej ułożyłam na blasze .
 Na sos kładę plasterki salami następnie kroje cebulę w cieniutkie piórka (plasterki ) i posypuje salami , pieczarki kroje na plasterki i układam na cebulę następnie czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę układam na pieczarkach teraz tylko posypuję całość żółtym serem startym na grubej tarce , placek a`la pizza jest już gotowy do pieczenia wkładam go do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut .
Pizza jest gotowa . Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  



1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.