Nowe Przepisy

poniedziałek, 29 lutego 2016

Kruche Babeczki z Masą Orzechową

Witam serdecznie
Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny mu te babeczki posmakować.

Będziemy potrzebować:

200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g masła dobrze schłodzonego (może być margaryna)
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
1 żółtko
szczypta soli
na masę orzechową:
150 g orzechów włoskich mielonych
2 białka
50 g cukru pudru

na polewę czekoladową:
45 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki mleka



Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania ciasta miksera.
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder, szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (po połączeniu ciasto przypomina kruszonkę).
  2. Następnie na środek dodaję żółtko, łyżkę śmietany i zagniatam ciasto, do momentu aż składniki się połączą.
  3. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut aby odpoczęło.
W tym czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuję masę orzechową i foremki:
  1. Białka ubijam na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa.
  3. Foremki dokładnie smaruję tłuszczem.
Po 30 minutach końcowe przygotowanie babeczek i pieczenie:
  1. Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę.
  2. Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia.

  3. Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości babeczek, jeżeli nie jesteśmy pewni czy babeczki są już upieczone to możemy wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i wybić z foremki, gdy jest rumiana to znaczy że są już upieczone.

  4. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  5. Gdy babeczki przestygną to wybijam je z foremek i odstawiam do wystudzenia.



Teraz przygotuję polewę czekoladową:
  1. Do rondelka wlewam mleko dodaję cukier puder, rondelek stawiam na gazie i rozpuszczam cukier.
  2. Następnie dodaję masło i go rozpuszczam.

  3. Do rozpuszczonych składników w rondelku dodaję kakao i cały czas podgrzewając dokładnie mieszam aby składniki się połączyły i nie było grudek – ważne aby polewa się nie zagotowała.
  4. Tak przygotowaną polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstała na górze skórka – letnią polewą pomaluje babeczki.
Dekoracja babeczek:
  1. Zimne babeczki maluję letnią polewą czekoladową i odstawiam aby zastygła.
Kruche babeczki z masą orzechową są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa









Koktajl z Awokado Pełen Witamin

Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na pyszny i bardzo zdrowy koktajl z awokado. Awokado jest pełne witamin zawiera między innymi witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, oraz jest bogatym źródłem witaminy E. Zawiera również minerały: wapń, potas, fosfor i tłuszcze jednonienasycone które wspomagają między innymi odchudzanie.

Będziemy potrzebować:
1 awokado
2 banany
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
250 ml wody niegazowanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki


Link do filmu z przygotowania: Koktajl z awokado



Przygotowanie:
  1. Obranego banana kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika.
  2. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ i dodaję do bananów.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników.
  4. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok i dodaję do pozostałych składników – miąższ który został po wyciskaniu soku również dodaję do koktajlu.
  5. Dodaję do pojemnika wodę i całość dokładnie miksuję blenderem – koktajl z awokado jest gotowy.
Koktajl z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




czwartek, 25 lutego 2016

Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Do przygotowania dania możemy użyć spaghetti lub innego makaronu taki jaki lubimy. 
Makaron jest bardzo smaczny a klopsiki proste w przygotowaniu więc polecam wypróbować przepis powinien każdemu smakować kto lubi dania z makaronu i mięsa:).

Będziemy potrzebować:


500 g makaronu spaghetti lub innego
na klopsiki:
500 g mięsa mielonego - ( użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
2 jajka
50 g bułki tartej (około 5 łyżek)
70 g sera żółtego
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
na sos:
700 g przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól , pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym



Przygotowanie :
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku.
  2. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
  3. Umyte i osuszone listki pietruszki drobno siekam.
Teraz przygotuję klopsiki:
  1. Do miski daję mięso mielone , jajka , bułkę tartą , natkę pietruszki , ser żółty , doprawiam solą (dwie szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką).

  2. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu.



Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję sos:
Sos z klopsikami możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu.
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
  2. Następnie do cebuli dodaję przecier pomidorowy , doprawiam solą , pieprzem, mieszam i doprowadzam do wrzenia .

  3. Do gotującego się sosu dodaję klopsiki i duszę całość po przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa ( około 30 minut ) . Podczas duszenia sos z klopsikami delikatnie mieszam – sos jest gotowy.

  4. W międzyczasie gdy klopsiki się duszą gotuję makaron według przepisu na opakowaniu .
  5. Na talerz nakładam makaron , dodaję klopsiki i polewam całość sosem .
Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




środa, 24 lutego 2016

Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku

Witam serdecznie
Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :

około 1 kg żeberek wieprzowych

na marynatę:
3/4 szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
80 ml oleju
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku



Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty (cebulę i czosnek również) oraz przyprawy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Przygotowanie żeberek i marynowanie:
  1. Umyte i osuszone żeberka dzielę na mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła.
  2. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą.
  3. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą.
Pieczenie żeberek:
  1. Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły.
  2. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę.
Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 









wtorek, 23 lutego 2016

Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem

Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przepis na pyszny kapuśniak z kiełbasą i boczkiem. Kapuśniak jest bardzo syty i smaczny ale niestety nie dietetyczny :), jeżeli ktoś jeszcze nie robił kapuśniaku w takim wydaniu to polecam wypróbować przepis. Od siebie dodam że mi najlepiej kapuśniak smakuje odgrzewany.

Będziemy potrzebować:

2,5 L wody

700 g kapusty kiszonej
350 g boczku wędzonego
800 g ziemniaków
700 g kiełbasy (dobrej)
200 g marchewki
1 pietruszka (około 90 g)
2 średnie cebule (około 130 g)
4 ząbki czosnku
przyprawy:
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
papryka ostra
kminek
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
sól, pieprz

Garnek o pojemności około od 4-5 L


Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z kiełbasa i boczkiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę.
  1. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, oczyszczoną i umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków.
  2. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w kostkę.
  3. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli, boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli.
  4. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać).
Gotowanie zupy kapuśniak:
  1. Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku (majeranek dodam do boczku i kapusty na patelni), i zalewam wodą.
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków ( od momentu zagotowania około 25 minut).

  3. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek, cebulę, czosnek przez około 10 minut.

  4. Następnie po 10 minutach do boczku z cebulą dodaję majeranek i kapustę, mieszam i całość duszę pod przykryciem około 15 minut – od czasu do czasu mieszając.

  5. Gdy ziemniaki mam już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy.



Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






poniedziałek, 22 lutego 2016

Lazania ze Szpinakiem i Mięsem

Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na lazanie ze szpinakiem i mięsem. Lazania jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie.

Będziemy potrzebować:
lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm

na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa
1 średnią cebulę (około 80 g)
2 – 3 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej
sól, pieprz

na sos beszamel:
1 litr mleka
100 g masła
100 g mąki pszennej
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach


Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem



Przygotowanie:
Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów):
Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie
lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.

Najpierw przygotuję sos mięsny:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  2. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.

  3. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub w rondlu.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 15 minut.

  5. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość.

  6. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty.
  7. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy.
Teraz przygotuję sos beszamel:
  1. W garnku roztapiam masło.
  2. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózgą robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku).

  3. Do gotowej zasmażki dodaję zimne mleko cały czas energicznie mieszając i całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy sos zacznie „pyrkać” doprawiam gałką muszkatołową i solą, dokładnie mieszam i zakręcam gaz sos jest gotowy.



Końcowe przygotowanie lazanii:
  1. Na dno naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję.
  2. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję.
  3. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera.
  4. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
  5. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
  6. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel.
  7. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia.
Pieczenie lazanii:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa.
Lazania ze szpinakiem i mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







piątek, 19 lutego 2016

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna się udać). Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki


Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady



Przygotowanie :
Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera.
  1. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem).
Przygotowanie ciasta na babkę :
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę .
  2. Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
  3. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
  5. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.


Pieczenie babki :
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
  2. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
  3. Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
  4. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
  5. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .
Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








środa, 17 lutego 2016

Makaron z Sosem Przygotowanym na Zimno – Bardzo szybki i smaczny obiad

Makaron z Sosem Przygotowanym na Zimno
Witam serdecznie
Przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem który przygotowujemy na zimno, bez mięsa. Makaron jest bardzo smaczny a przepis jest warty wypróbowania.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu – taki jaki lubimy
około 120 g roszponki lub rukoli
1 kubek 400 g śmietany 12% lub 18%
150 g serka ricotta
150 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem na zimno



Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam z powrotem do garnka – do gorącego makaronu dodam sos.
Makaron się gotuje teraz przygotuję sos:
  1. Do miski daję serek ricotta, śmietanę, ser żółty, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  2. Teraz umytą i osączoną roszponkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sosu.
  3. Całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie makaronu:
  1. Do gorącego makaronu dodaję sos, dokładnie mieszam i nakładam na talerze – makaron podajemy od razu po przygotowaniu.
Makaron z sosem przygotowanym na zimno jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







piątek, 12 lutego 2016

Pyszny Deser Czekoladowy – przepis R. Makłowicza

Pyszny deser czekoladowy
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser czekoladowy według Roberta Makłowicza, jest to jeden z moich najulubieńszych deserów, jest mocno czekoladowy, delikatny jak mus a do tego nie jest za słodki. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego deseru a lubi czekoladę to polecam wypróbować przepis.

A dlaczego według Roberta Makłowicza ponieważ pierwszy raz zobaczyłam ten przepis na deser w jego programie „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” w odcinku „Smaki dzieciństwa” (tytuł odcinka sprawdziłam w Wikipedii) z roku chyba 1999 r. lub z 2000 r. z tego co pamiętam to był kręcony w przedszkolu i dzieci mu pomagały w gotowaniu :).

Będziemy potrzebować:

200 g czekolady gorzkiej
4 jajka rozdzielona żółtka od białek
6 łyżek śmietany kremówki 30% ( około 100 ml)
4 łyżki cukru pudru (około 60 g)
2 łyżki masła (około 40 g)
4 łyżki wody (około 50 ml)


Link do filmu z przygotowania: Pyszny deser czekoladowy



Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlewam wodę dodaję połamaną czekoladę, następnie rondelek stawiam na gazie i mieszając rozpuszczam czekoladę.
  2. Gdy czekolada się rozpuści rondelek zdejmuję z gazu, dodaję do czekolady masło i mieszam aby masło się rozpuściło i połączyło z masłem – rondelek z czekoladą na chwilę odstawiam teraz przygotuję żółtka.

  3. Żółtka daję do miski dodaję połowę cukru pudru i przez chwilę miksuję – żółtka możemy zmiksować lub roztrzepać energicznie rózgą.
  4. Teraz do żółtek dodaję stopniowo lekko przestudzoną czekoladę z masłem i miksuję (lub mieszam rózgą) tak żeby składniki się połączyły.

  5. Następnie w drugiej miseczce miksuję przez kilka minut śmietanę kremówkę i dodaję do miski z masą na deser i całość dokładnie mieszam rózga.

  6. Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodaję pozostały cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.

  7. Ubitą pianę dodaję do pozostałych składników i całość delikatnie mieszam tak żeby piana połączyła się z masą.

  8. Tak przygotowany deser przekładam do pucharków i odstawiam na około 2 godziny do lodówki aby dobrze się schłodził.
Deser czekoladowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




składniki na deser czekoladowy

przygotowanie czekolady



 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.