Nowe Przepisy

wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa Meksykańska z Soją

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad. Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana.


Będziemy potrzebować :

1,5 L wywaru mięsno–warzywnego

około 800 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 puszka czerwonej fasoli 400 g
1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej )
około 150 g cebuli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

do smaku :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1 mała papryczka chili
pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra)
sól
opcjonalnie sos tabasco

Ja lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam ostrych przypraw.


Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska 


Przygotowanie :

Odnośnie soi, jeżeli nie możemy kupić soi w puszce tak jak kukurydzy i fasoli to możemy użyć suchej soi około 200 g. 
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam. 
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.



Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego:
  1. Udka (lub inne mięso) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam.
  2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera obieram i płuczę.
  3. Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka, pora, warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera kroję na mniejsze kawałki).

  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa (ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut).
  5. Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam.
  6. Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania, obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką.


Przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut.
  2. Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka, dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno–warzywnego, dodaję paprykę słodką, oregano, tymianek i mieszam.
  3. Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem w sumie około 40 minut (od momentu zagotowania) przed dodanie kukurydzy, fasoli i soi.

W tym czasie gdy gotuję mięso przygotuję cebulę :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną smażę na patelni około 10 minut aby się zeszkliła.
  3. Następnie cebulę dodaję do garnka z mięsem , mieszam i całość nadal gotuję.

Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
  2. Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy: papryczkę chili, odcedzoną z zalewy kukurydzę, soję i fasolę czerwoną (fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą).
  3. Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut.

  4. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie sosem tabasco) i gotuję jeszcze 5 minut.
  5. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna. Zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska z soją jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.