Nowe Przepisy

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pielmienie – pierożki z mięsem

pielmienie
Witam serdecznie
Propozycja na smaczne pielmienie , są to pierożki tylko trochę inaczej przygotowane i wywodzące się z kuchni Rosyjskiej. Oryginalny farsz do pielmieni powinien zawierać łój nerkowy ale niestety jest on bardzo trudno dostępny w sklepach i stoiskach mięsnych ponieważ w masarniach różnego rodzaju łój jest traktowany jako odpad i najczęściej wyrzucany, lub co gorsze dodawany do wyrobów wędliniarskich. Także mój farsz jest troszkę inny ale równie smaczny.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 70 pielmieni

na ciasto:
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli

na farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania: Pielmieni 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto:
Ciasto przygotowałam trochę inne niż do zwykłych pierogów ponieważ pielmieni dłużej się gotują i zwykłe ciasto które robię najczęściej do pierogów mogło by się rozgotować.
  1. Do miski daję mąkę, żółtka, wodę, sól i całość mieszam łyżką do wstępnego połączenia się składników.
  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut tak żeby powstało jednolite, gładkie i nie klejące się do dłoni ciasto.

  3. Po wyrobieniu ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką lub można zawinąć w folię spożywczą i odstawiam na czas przygotowania farszu aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
  1. Do miski ścieram cebulę na tarce o drobnych oczkach. (jeżeli mięso mielimy sami w domu to przy okazji można zmielić cebulę zamiast trzeć).
  2. Dodaję mięso mielone, pieprz , czosnek i doprawiam solą.
  1. Całość dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wkładam dłoń i dokładnie wyrabiam aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.

Lepienie pielmieni:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej nawet na grubość 1 milimetra )
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki za pomocą szklanki lub foremki.
  1. Teraz w dłoń biorę krążek i na jedną połowę nakładam łyżeczkę farszu, nakrywam drugą połową krążka i zlepiam brzegi (tak jak tradycyjne pierogi). Brzeg zlepiam dość mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
  2. Dwa końce pierożka delikatnie naciągam i łączę , teraz pierożek nie ma kształtu pół księżyca tylko jest bardziej okrągły (dokładnie to widać na filmiku).
  3. Uformowane pielmienie układam na ściereczce.

Gotowanie pielmieni :
  1. W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę , dodatkowo do wody można dodać 1 łyżkę oleju.
  2. Do gotującej się wody wrzucam pielmienie i od momentu ich wypłynięcia gotuję około 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pielmieni.
  3. Ugotowane pielmienie polewam roztopionym masłem.
Pielmienie są gotowe można je podawać same lub z kwaśną śmietaną lub czystym barszczem czerwonym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Jaka produkcja pierożków. Wyglądają jak spod prasy a nie lepione ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! Widać że nie wiesz jakie cuda potrafią ręce kochanej babci. Lepsze niż maszyna bo z miłością.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.