Nowe Przepisy

czwartek, 11 grudnia 2014

Choinki z Ciastek Czekoladowych


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek

600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
200 g masła o temperaturze pokojowej
60 g kakao ciemnego
100 g cukru pudru
130 g miodu płynnego
3 jajka
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na lukier :
2 białka
około 300 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru

Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych 



Przygotowanie :
  1. Do miski daję cukier puder , masło pokrojone na mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę .
  2. Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła ale po dodaniu mąki będzie dobrze :)
  3. Teraz dodaję miód i jeszcze przez chwilę miksuję .
  4. Ciasto w misce na chwilę odstawiam aby przygotować mąkę .
  5. Do drugiej miski wsypuję mąkę dodaję do niej kakao , proszek do pieczenia , szczyptę soli i wszystko razem dokładnie mieszam .
  6. Tak wymieszaną mąkę dodaję do zmiksowanej masy .
  7. Na początku składniki mieszam w misce łyżką żeby wstępnie się połączyły .
  8. Następnie wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i lśniące .
  9. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 120 minut aby odpoczęło .
Po 120 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować )
  2. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów .
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek .
  4. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
  5. Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję .
Pieczenie ciastek :
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut .
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Po upieczeniu ciastka odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie lukru :
  1. Do miseczki daję białka jajek dodaję stopniowo cukier puder – ilość cukru zależy jak duże mamy białka i ile wchłoną cukru pudru .
  2. Energicznie mieszam rózgą aby białka połączyły się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam .
  3. Ja do przygotowania lukru użyłam 300 g cukru pudru . Lukier powinien być na tyle gęsty aby można było nim pisać .
Końcowe przygotowanie choinek z ciastek:
  1. Najpierw układam sobie choinki z ciastek bez lukru żeby dopasować do siebie ciastka :) .
  2. Następnie na największe ciastko nakładam około 1 łyżeczki lukru na to kładę mniejsze ciastko , ponownie nakładam lukier i następne i tak do samej góry (górne najmniejsze ciastko można ustawić jako gwiazdkę lub tak jak pozostałe na płasko ) .
  3. Ciastka delikatnie do siebie dociskam , należy uważać ponieważ ciastka ślizgają się na lukrze .
  4. Gotową choinkę odstawiam do zastygnięcia lukru , zanim lukier zastygnie minie około 20 – 30 minut .
Choinki z ciastek czekoladowych i lukru są gotowe , pięknie wyglądają a do tego są bardzo smaczne . Życzę udanych wypieków i smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa











3 komentarze :

  1. Zrobiłam identyczne! :) Tyle, że wykorzystałam foremek w kształcie gwiazdek, nie kwiatków :) Efekt naprawdę extra! Cała rodzina zadowolona.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.