Nowe Przepisy

czwartek, 23 października 2014

Prosta Szarlotka na Kruchym Cieście


Witam serdecznie
Propozycja na prostą szarlotkę na kruchym cieście . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na ciście .

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około 90g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

1 kg jabłek kwaśnych
3 łyżki cukru kryształ
2 - 3 łyżeczki cynamonu

Użyłam foremki o wymiarach 22 cm x 26 cm

Link do filmu z przygotowania : Szarlotki na kruchym cieście



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
  2. Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników .
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 30 minut

W tym czasie gdy ciasto się schładza przygotuję jabłka :
  1. Umyte jabłka obieram ze skórki , przekrawam na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
  2. Pokrojone jabłka zasypuję w misce cukrem , cynamonem ( ilość cynamonu zależy jak bardzo lubimy cynamon ) i mieszam . Jabłka są gotowe .
Po 30 minutach :
  1. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki , odcinak 1/3 ciasta i chowam z powrotem ten odcięty kawałek do lodówki .
  2. Ciasto rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) . Na papierze zaznaczam sobie wielkość dna foremki , bez boków . Jeżeli wałek klei się do ciasta można go posmarować mąką .
  3. Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do dna i dociskam do rogów tak żeby całe dno foremki było wyklejone ciastem .
  4. Na ciasto kładę pokrojone jabłka i wyrównuję .
  5. Teraz z lodówki wyjmuję odkrojony kawałek ciasta i rozwałkowuję na wielkość foremki . Blat mam podsypany mąką .
  6. Rozwałkowane ciasto przenoszę i układam na jabłkach i dokładnie wyklejam , żeby łatwiej było je przenieść nawijam ciasto na wałek ( dokładnie widać na filmie ) .
Pieczenie szarlotki :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut .
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście jest gotowa . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









8 komentarzy :

  1. Uwielbiam szrlotkę, ta jest bardzo apetyczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, ciasto na pewno się uda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieklam, super przepis, bardzo polecam i dziekuje:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że szarlotka wyszła , smakowała i przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Ciasto wyszło super a przyznam się , że to moje pierwsze ciasto w życiu. Zawsze sie bałam spróbować upiec bo byłam przerażona skomplikowanymi przepisami ten jest idealny dla mnie i rodzince smakuje. Teraz będę często korzystała z Pani przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ciasto wyszło i smakowało, dziękuję również za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. Przepis super niby prosty ale jakże smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste są najlepsze, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.