Nowe Przepisy

piątek, 8 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z Papryką na Zimę


Witam serdecznie
Propozycja na sałatkę na zimę z fasolki szparagowej i papryki .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 3 słoiki litrowe sałatki

1 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
1 duży strąk czerwonej papryki
1 duży strąk zielonej papryki
1 duży strąk żółtej papryki
4 ziarenka ziela angielskiego na 1 litrowy słoik
1 listek laurowy na 1 litrowy słoik

na zalewę :
2 litry wody
2 łyżki soli do przetworów (40g)
2 łyżeczki cukru (14g)
2 łyżeczki kwasku cytrynowego (14g)

Link do filmu z przygotowaniem :Fasolka szparagowa z papryką na zimę



Przygotowanie:

Słoki i wieczka wcześniej wyparzyłam i osuszyłam .

Najpierw przygotuję fasolkę szparagową :
  1. Fasolkę płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą .
  2. Następnie fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję i kroję na mniejsze kawałki 4-5 centymetrowe (dłuższą na 3 a krótszą na 2 części )
  3. Tak przygotowaną fasolkę podgotuję , wrzucam do gotującej się wody lekko posolonej i posłodzonej ( w garnku miałam około 2 litrów wody do której dodałam około 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru ) i od ponownego zagotowania się wody gotuję przez 3 minuty .
  4. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia .

Przygotowanie papryki i zalewy :
  1. Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek .
  2. Kroję ją w paseczki o długości około 3 – 4 cm .
  3. Do garnka wlewam wodę dodaję , sól , cukier , kwasek cytrynowy i mieszam .
  4. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję – zalewa jest gotowa .

Układanie fasolki i papryki w słoikach i pasteryzacja :
  1. Do wcześniej wyparzonych słoików daję cztery ziarnka ziela angielskiego i jeden listek laurowy( na litrowy słoik ) . Następnie układam na przemian fasolkę z papryką – garść fasolki szparagowej , garść papryki , słoikiem potrząsam i delikatnie ugniatam .
  2. Sałatkę układam tak żeby zostawić około 1 cm wolnego miejsca od wieczka .
  3. Fasolkę z papryką w słoikach zalewam zalewą tak żeby sałatka była cała przykryta
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką żeby był zupełnie suchy i czysty . Zakręcam wieczko z całych sił i słoiki pasteryzuję .
  5. Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
  6. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 30 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała .
  7. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Fasolka szparagowa z papryką na zimę jest gotowa można odstawić do spiżarki ( piwnicy ) . Życzę udanych przetworów i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 




6 komentarzy :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.