Nowe Przepisy

niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto z Brzoskwiniami i Czekoladą


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto z brzoskwiniami z dodatkiem czekolady . Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) . Można je upiec bez dodatku kropelek czekoladowych .


Będziemy potrzebować :
Foremka o średnicy 24 cm

3 - 4 brzoskwinie
300 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
160 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju
4 jajka rozdzielone białka od żółtek
60 g kropelek czekoladowych ( opcjonalnie)
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
otarta skórka z jednej cytryny

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Link do filmu z przygotowania : Ciasta z brzoskwiniami i czekoladą 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję brzoskwinie :
Brzoskwinie obieram ze skórki – aby łatwiej było mi je obrać wrzucam je na około 2 minuty do wrzątku , odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą ( po wrzuceniu brzoskwiń do wrzątku zakręcam gaz pod garnkiem żeby woda się nie gotowała )
  1. Obrane brzoskwinie przekrawam na pół wyjmuję pestkę i kroję w pół plasterki – brzoskwinie są gotowe .

Przygotowanie ciasta :
Ciasto można przygotować za pomocą robota , miksera lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja przygotuję za pomocą miksera .
  1. Do miski daję żółtka , cukier puder i miksuję na puszystą masę ( żółtka tak długo miksuję aż zbieleją )
  2. Następnie dodaję na zmianę stopniowo jogurt naturalny i olej cały czas miksując .
  3. Po połączeniu składników dodaję otartą skórę z cytryny , proszek do pieczenia , cukier waniliowy i stopniowo mąkę cały czas miksuję .
  4. Gdy składniki połączą się na jednolitą masę odstawiam miskę z ciastem na czas ubicia białek na sztywną pianę .
  5. Ubite białka dodaję do ciasta mieszam delikatnie łyżką żeby połączyły się z ciastem .
  6. Do gotowego ciasta dodaję kropelki czekoladowe i jeszcze raz delikatnie mieszam.
  7. Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem , wyrównuję i układam na górze pokrojone brzoskwinie .
  8. Brzoskwinie układam dookoła jak słoneczko delikatnie je wciskając .

Pieczenie ciasta z brzoskwiniami :
  1. Foremkę z ciastem brzoskwiniowym wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę .
  2. Ciasto piekło się około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu – jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić w ciasto patyczek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to oznacza że ciasto jest upieczone .
  3. Po ostygnięciu ciasto z brzoskwiniami oprószam cukrem puder .
Ciasto z brzoskwiniami jest gotowe można podawać . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






4 komentarze :

  1. Wakacje i goście wakacyjni nie pozwalają mi na systematyczne podziwianie i smakowanie nowych wpisów. A te ciasta z owocami, to mnie urzekają na każdym blogu.
    Wspaniałe ciasto, i pięknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszniutkie pachnące latem. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki jogurt Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej kupuję jogurt naturalny typu greckiego

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.