Nowe Przepisy

sobota, 28 czerwca 2014

Udka w Sosie Pieczarkowym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne udka w sosie pieczarkowym .


Będziemy potrzebować :

4 udka lub 5-6 pałek
500 g pieczarek
1 średnia cebula
5 łyżek śmietany
1/3 szklanki oleju (80 ml)
1/2 pęczka natki pietruszki

przyprawy:
1 łyżeczkę tymianku
1 łyżeczkę papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2/3 łyżeczki chili
sól do smaku

Przygotowanie:

Najpierw przygotuję udka :
  1. Udka (pałki) dokładnie myję i osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką )
  2. Teraz w miseczce zasypuję je przyprawami i dużą szczypta soli i dodaję około 1/3 oleju
  3. udka obtaczam w przyprawach tak żeby całe były nimi pokryte i odstawiam miseczkę na czas przygotowania pozostałych składników .

Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę
  2. Umyte i osączone pieczarki kroję w nie za duże kawałki (w cienkie pół plasterki , paseczki )
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną cebulę przez 5 minut
  4. następnie dodaję do cebuli pokrojone pieczarki i całość smażę jeszcze przez około 6 minut
  5. Tak przygotowane pieczarki z cebulą odstawiam na czas smażenia udek
Końcowe przygotowanie udek z sosem pieczarkowym :
  1. Udka (pałki ) obsmażam na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
  2. Gdy udka mam już obsmażone dodaję do nich pieczarki z cebulą i duszę całość pod przykryciem do miękkości mięsa (około 25 minut)
  3. Następnie zakręcam gaz , dodaję śmietanę i dokładnie wszystko razem mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
  4. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam i posypuję nią udka na talerzu przed podaniem .
Udka w sosie pieczarkowym są gotowe można podawać z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  







1 komentarz :

  1. Lubię pieczarki i wszystko co je zawiera, ale mój syn już nie. I jak chcę zaszaleć, jemu muszę coś innego...

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.