Nowe Przepisy

czwartek, 9 stycznia 2014

Pierogi Pieczone z Kaszą Jaglaną


Witam Serdecznie
Były już pierogi pieczone z kaszą gryczaną , kapustą i grzybami to tym razem zrobiłam pierogi pieczone z kaszą jaglaną . Są bardzo dobre i zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych gotowanych


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 32 pierożków

na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml ciepłego mleka
1 jajko (całe )
1 żółtko
40 ml oleju ( 5-6 łyżek stołowych )
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

na farsz :
200 g kaszy jaglanej
300 g sera białego ( użyłam pół tłustego )
40 g masła
1 cebula
szczypta pieprzu
szczypta soli
olej do podsmażenia cebuli

maszynka do mielenia mięsa
foremka do wycinania lub szklanka ja użyłam o średnicy 10 cm 


Link do filmu z przygotowania : pierogów pieczonych z kaszą jaglaną 

Przygotowanie :

Przygotowanie farszu :

  1. Kasze jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam
  2. i jeszcze do ciepłej kaszy jaglanej dodaję masło , dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia
  3. Cebule kroję w kostkę ( nie trzeba drobno kroić ponieważ cebula będzie zmielona zresztą składników )
  4. i podsmażam na patelni
  5. Teraz składniki farszu zmielę w maszynce do mielenia mięsa : ser , cebulę i kaszę jaglaną
  6. zmielony farsz doprawiam solą i pieprzem i ręką dokładnie mieszam
  7. farsz jest gotowy
Przygotowanie ciasta drożdżowego na pierogi :

  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje) dodaję trochę ciepłego mleka ( około 50 ml) i 1 łyżkę mąki wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. do takiego rozczynu dodaję resztę składników , mąkę , pozostałe mleko , jajka , sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
  5. Gdy składniki się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto
  6. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
  7. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto i farsz jest gotowe teraz przygotuję pierożki :)
  1. Ciasto kilka razy przerabiam po wyjęciu z miski ( blat mam podsypany mąką )
  2. dzielę je na dwie części – łatwiej będzie je wałkować
  3. ciasto wałkuję na grubość około 5 milimetrów
  4. z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki
  5. każdy krążek delikatnie rozciągam palcami w dłoniach i nakładam około 1 łyżeczki farszu
  6. następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania :)
  7. Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  8. blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia


Pieczenie pierogów z kaszą jaglaną :
  1. Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję
  2. Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem
  3. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu
  4. i piekę około 22 minut
Pieczone pierogi z kaszą jaglaną są gotowe życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa 










1 komentarz :

  1. Ale pyszności a skórka rumiana, że ślinki nie można opanować

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.