Nowe Przepisy

piątek, 31 stycznia 2014

Mus Mocno Czekoladowy - bez jajek

Witam Serdecznie
Bardzo prosty przepis na przygotowanie mocno czekoladowego deseru. 

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 300 ml musu czekoladowego

40 ml mleka
25 g kakao prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
200 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:
  1. Do rondelka daję cukier, mleko i kakao, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam składniki – cały czas mieszając.
  2. Gdy składniki się rozpuszczą dodaję kawałki gorzkiej czekolady i dalej podgrzewam mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy zresztą składników – następnie rondelek zdejmuję z gazu.

  3. Teraz do miski wlewam śmietanę i ją ubijam, do ubitej śmietany dodaję stopniowo czekoladę z rondelka- cały czas miksując.
  4. Tak ubity mus czekoladowy wstawiam na około 30 minut do lodówki żeby się schłodził


Po 30 minutach:
  1. Schłodzony mus jeszcze raz miksuję i nakładam do pucharków.

  2. Górę możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekolady.
Mus mocno czekoladowy jest gotowy (pucharki można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki ale jest to nie konieczne), można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  










3 komentarze :

  1. moja zguba- mus i czekolada:) za taki pucharem dam sie pokroić:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie musy :)
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.