piątek, 13 grudnia 2013

Makowiec na Biszkopcie


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie z polewą czekoladową , jest prosty w przygotowaniu i ładnie wygląda



Będziemy potrzebować :

ciasto
5 jajek
130 g cukru pudru
150 g maki tortowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju

masa makowa
500 g maku już zmielonego
3 żółtka
3 białka
130 g cukru pudru
150 g masła
2 łyżki miodu
100 g orzechów włoskich posiekanych
100 g rodzynek
kilka kropli aromatu migdałowego

na polewę
45 g masła
45 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka

Spód foremki 21 cm x 25 cm 

Piekłam najpierw makowiec 40 minut i po nałożeniu biszkoptu jeszcze  około 25 minut  w temperaturze 180 stopni 

Link do filmu z przygotowania :  Makowiec na Biszkopcie

Przygotowanie :

Najpierw przygotuję masę makową

  1. wcześniej przygotowuję mak według tego przepisu http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html
  2. gdy mak mam już zmielony zaczynam przygotowywać masę makową użyłam do tego makutry ale można zrobić ją za pomocą miksera
  3. do makutry daję żółtka , cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę
  4. do takiej masy dodaję masło i dalej ucieram do powstania jednolitej masy
  5. teraz dodaję mak , orzechy , rodzynki , miód , kilka kropel aromatu i wszystko razem mieszam
  6. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do makutry z masą i mieszam delikatnie
  7. taką masę przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  8. blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę masę makową prze 40 minut – piekarnik miałam ustawiony góra dół bez termoobiegu

Biszkopt zaczynam przygotowywać po około 30 minutach pieczenia makowca – Ja przygotuję biszkopt za pomocą robota ale można użyć miksera lub makutry

  1. do miski wlewam jajka dodaję cukier puder , cukier waniliowy i wszystko razem miksuję na puszystą masę
  2. teraz dodaję olej cały czas miksując
  3. następnie zwalniam obroty robota , dodaję mąkę , proszek do pieczenia i jeszcze przez chwilę mieszam na wolnych obrotach

Blaszkę z makowcem wyjmuję z piekarnika ( po 40 minutach ) i wylewam na górę biszkopt , równo rozprowadzam i wstawiam ponownie blaszkę do piekarnika

Piekarnik nadal mam ustawiony na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu ) i piekę jeszcze około 25 minut.

Po upieczeniu blaszkę z ciastem odstawiam do wystudzenia

  1. wystudzone ciasto wybijam z foremki
  2. na blaszkę kładę deseczkę odwracam do góry dnem zdejmuje blaszkę odklejam delikatnie papier ( biszkopt ma być pod spodem makowiec u góry :)
Teraz przygotuję polewę czekoladową

  1. do rondelka daję wszystkie składniki polewy : masło , cukier puder , mleko , kakao
  2. rondelek stawiam na gazie i podgrzewam cały czas mieszając
  3. do momentu gdy wszystkie składniki się połączą a polewa będzie lśniąca
  4. należy pamiętać żeby polewa się nie zagotowała !

Gotową polewą polewam makowiec i wyrównuję nożem

Makowiec na biszkopcie jest gotowy życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






8 komentarzy:

  1. Piekny,jasny opis -piekne ciasto!,,juz nalezy do moich ulubionych.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ,wgryzłabym się w kawałek twojego makowca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł!! bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dokladny orzepis dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj wyglada prawie tak samo jak twoj. Niestety za dlugo pieklam i troche na wierzchu sie przypalilo i ma taki troche smak.Poza tym moja makowa masa jest bardzo sucha. Nie wiem co moge jeszcze zrobic ,zeby byl w miare zjadalny. Uwielbiam ciasta z makiem, ale nigdy mi sie nie udaja. Juz tyle razy probowalam i chyba z rezygnuje z jego pieczenia. Dziwne jest ,ze wszystkie inne ciasta ,rowniez torty udaja mi sie wysmienicie. an

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedynie co przychodzi mi do głowy to zetrzeć tarką spaleniznę , co do suchej masy to chyba nic się nie da zrobić .
    może więcej polewy czekoladowej dać na górę

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i nie wiem czy czasem nie jest mak za gorzki jak można te ciasto uratować ,żeby było smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak nie powinien być gorzki , sam w sobie nie jest gorzki a po dodaniu miodu i cukru przy robieniu tym bardziej nie powinien być gorzki .
      Może ta masa makowa nie jest aż tak słodka jak ten chemiczny ulepek z puszki ale jest jak dla mnie o wiele lepsza i na pewno nie gorzka .

      Tak naprawdę to nie wiem co mogę poradzić , przed pieczeniem można dodać więcej miodu a teraz po upieczeniu to nie wiem , może jak niema jeszcze polewy to posypać cukrem pudrem

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...