Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

piątek, 13 grudnia 2013

Makowiec na Biszkopcie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto makowiec na biszkopcie w polewie czekoladowej, idealnie nadaje się na okres Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu i każdy powinien sobie z nim poradzić, starałam się opisać i pokazać na filmiku jak najdokładniej cały proces przygotowania makowca na biszkopcie.
Będziemy potrzebować:

na ciasto:
150 g mąki tortowej
130 g cukru pudru
5 łyżek oleju (około 70 ml)
5 jajek rozdzielone żółtka od białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

na masę makową:
500 g zmielonego maku
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka rozdzielone żółtka od białek
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
kilka kropli aromatu migdałowego

na polewę:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki kakao z górką (kakao prawdziwe-ciemne)
2 łyżki mleka


użyłam foremki o wymiarach dna 25 cm x 21 cm  

Link do filmu z przygotowania: Makowiec na biszkopcie



Przygotowanie:
Masę makową jak i biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze, kolejność przygotowania jest taka sam.
Najpierw przygotuję masę makową:
  1. Mak sparzyłam i zmieliłam według tego przepisu
  2. Mak mam już gotowy teraz zaczynam przygotowywać masę makową.
  3. Do miski daję żółtka, cukier puder i miksuję na puszystą masę.
  4. Następnie dodaję masło cały czas miksując do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  5. Teraz dodaję zmielony mak, orzechy, rodzynki, miód, kilka kropli aromatu migdałowego i całość miksuję do połączenia się składników.
  6. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do masy makowej i całość miksuję tak aby białka połączyły się z masą makową – masa makowa jest gotowa.
Pieczenie masy makowej:
  1. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję.
  2. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po około 30 minutach pieczenia masy makowej zaczynam przygotowywać biszkopt:
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
  2. Następnie dodaję stopniowo olej i cały czas miksuję.
  3. Do mąki dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dodaję stopniowo do ciasta cały czas miksując aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Teraz ubijam białka na sztywną pianę, ubite dodaję do ciasta i mikserem na wolnych obrotach łączę białka z ciastem – ciasto na biszkopt jest gotowe.
Końcowe pieczenia makowca na biszkopcie:
  1. Foremkę z masą makową wyjmuję i wylewam na masę przygotowane ciasto biszkoptowe, ciasto rozprowadzam po całej powierzchni masy makowej.
  2. Foremkę ponownie wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Piekarnik nadal mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  4. Po upieczeniu i wyłączeniu grzania nie wyjmuję od razu foremki tylko pozostawiam około 5 minut w uchylonym piekarniku aby biszkopt nie opadł.
  5. Następnie foremkę wyjmuję i pozostawia do wystudzenia.
  6. Gdy ciasto jest wystudzone wybijam je z foremki tak aby masa makowa była u góry a biszkopt na dole.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
  1. Do rondelka przekładam wszystkie składnik na polewę: kakao, masło, mleko, cukier puder.
  2. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam wszystkie składniki cały czas mieszając, tak aby powstała lśniąca polewa – ważne aby polewy nie zagotować.
  3. Tak przygotowaną polewę wylewam na górę ciasta makowego i wyrównuję.
  4. Teraz makowiec odstawiam żeby polewa zastygła – makowiec na biszkopcie jest gotowy.
Makowiec na biszkopcie jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  













10 komentarzy:

  1. Piekny,jasny opis -piekne ciasto!,,juz nalezy do moich ulubionych.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ,wgryzłabym się w kawałek twojego makowca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł!! bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dokladny orzepis dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis, dzis zrobilam jestem zadowolona ten makowiec jest spanialy

    OdpowiedzUsuń
  6. Nwm czy próbowała Pani na wierzch dać krem orzechowy (masło sstarte orzechy włoskie cukier i mleko ). Moja babcia tak zawsze robiła i szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale muszę spróbować , dziękuję za ciekawą podpowiedź .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Bardzo dokladny opis. Napewno zrobie na swieta. Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mogę dać gotową masę makową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...