Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

piątek, 13 grudnia 2013

Makowiec na Biszkopcie


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie z polewą czekoladową , jest prosty w przygotowaniu i ładnie wygląda



Będziemy potrzebować :

ciasto
5 jajek
130 g cukru pudru
150 g maki tortowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju

masa makowa
500 g maku już zmielonego
3 żółtka
3 białka
130 g cukru pudru
150 g masła
2 łyżki miodu
100 g orzechów włoskich posiekanych
100 g rodzynek
kilka kropli aromatu migdałowego

na polewę
45 g masła
45 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka

Spód foremki 21 cm x 25 cm 

Piekłam najpierw makowiec 40 minut i po nałożeniu biszkoptu jeszcze  około 25 minut  w temperaturze 180 stopni 

Link do filmu z przygotowania :  Makowiec na Biszkopcie

Przygotowanie :

Najpierw przygotuję masę makową

  1. wcześniej przygotowuję mak według tego przepisu http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html
  2. gdy mak mam już zmielony zaczynam przygotowywać masę makową użyłam do tego makutry ale można zrobić ją za pomocą miksera
  3. do makutry daję żółtka , cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę
  4. do takiej masy dodaję masło i dalej ucieram do powstania jednolitej masy
  5. teraz dodaję mak , orzechy , rodzynki , miód , kilka kropel aromatu i wszystko razem mieszam
  6. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do makutry z masą i mieszam delikatnie
  7. taką masę przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  8. blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę masę makową prze 40 minut – piekarnik miałam ustawiony góra dół bez termoobiegu

Biszkopt zaczynam przygotowywać po około 30 minutach pieczenia makowca – Ja przygotuję biszkopt za pomocą robota ale można użyć miksera lub makutry

  1. do miski wlewam jajka dodaję cukier puder , cukier waniliowy i wszystko razem miksuję na puszystą masę
  2. teraz dodaję olej cały czas miksując
  3. następnie zwalniam obroty robota , dodaję mąkę , proszek do pieczenia i jeszcze przez chwilę mieszam na wolnych obrotach

Blaszkę z makowcem wyjmuję z piekarnika ( po 40 minutach ) i wylewam na górę biszkopt , równo rozprowadzam i wstawiam ponownie blaszkę do piekarnika

Piekarnik nadal mam ustawiony na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu ) i piekę jeszcze około 25 minut.

Po upieczeniu blaszkę z ciastem odstawiam do wystudzenia

  1. wystudzone ciasto wybijam z foremki
  2. na blaszkę kładę deseczkę odwracam do góry dnem zdejmuje blaszkę odklejam delikatnie papier ( biszkopt ma być pod spodem makowiec u góry :)
Teraz przygotuję polewę czekoladową

  1. do rondelka daję wszystkie składniki polewy : masło , cukier puder , mleko , kakao
  2. rondelek stawiam na gazie i podgrzewam cały czas mieszając
  3. do momentu gdy wszystkie składniki się połączą a polewa będzie lśniąca
  4. należy pamiętać żeby polewa się nie zagotowała !

Gotową polewą polewam makowiec i wyrównuję nożem

Makowiec na biszkopcie jest gotowy życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






11 komentarzy:

  1. Piekny,jasny opis -piekne ciasto!,,juz nalezy do moich ulubionych.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ,wgryzłabym się w kawałek twojego makowca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł!! bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dokladny orzepis dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj wyglada prawie tak samo jak twoj. Niestety za dlugo pieklam i troche na wierzchu sie przypalilo i ma taki troche smak.Poza tym moja makowa masa jest bardzo sucha. Nie wiem co moge jeszcze zrobic ,zeby byl w miare zjadalny. Uwielbiam ciasta z makiem, ale nigdy mi sie nie udaja. Juz tyle razy probowalam i chyba z rezygnuje z jego pieczenia. Dziwne jest ,ze wszystkie inne ciasta ,rowniez torty udaja mi sie wysmienicie. an

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedynie co przychodzi mi do głowy to zetrzeć tarką spaleniznę , co do suchej masy to chyba nic się nie da zrobić .
    może więcej polewy czekoladowej dać na górę

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i nie wiem czy czasem nie jest mak za gorzki jak można te ciasto uratować ,żeby było smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak nie powinien być gorzki , sam w sobie nie jest gorzki a po dodaniu miodu i cukru przy robieniu tym bardziej nie powinien być gorzki .
      Może ta masa makowa nie jest aż tak słodka jak ten chemiczny ulepek z puszki ale jest jak dla mnie o wiele lepsza i na pewno nie gorzka .

      Tak naprawdę to nie wiem co mogę poradzić , przed pieczeniem można dodać więcej miodu a teraz po upieczeniu to nie wiem , może jak niema jeszcze polewy to posypać cukrem pudrem

      Usuń
  8. Dziekuje za przepis, dzis zrobilam jestem zadowolona ten makowiec jest spanialy

    OdpowiedzUsuń
  9. Nwm czy próbowała Pani na wierzch dać krem orzechowy (masło sstarte orzechy włoskie cukier i mleko ). Moja babcia tak zawsze robiła i szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale muszę spróbować , dziękuję za ciekawą podpowiedź .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...