Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną
pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na
przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).
Będziemy potrzebować :
600 g mięsa mielonego ( takiego jakie
lubimy )
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona i odsączona
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
i czosnku
przyprawy jakie lubimy ja dałam :
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
3 duże szczypty soli
foremka o wymiarach 19cm x 8cm x 7cm
lub dwie mniejsze
Link do filmu z przygotowania ;Pieczeń Rzymska
Przygotowanie :
- cebulę kroję w drobna kostkę
- czosnek drobno siekam i dodaję do cebuli
- teraz na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby się zrumieniła
- i odstawiam do ostudzenia
- do miski wkładam mięso mielone dodaję jajko , wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i odsączoną bułkę , podsmażoną cebulę z czosnkiem , przyprawy i wszystko mieszam dłonią (można wymieszać łyżką mi jest wygodniej dłonią )
- tak wymieszaną masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając żeby nie było wolnych przestrzeni
- pieczeń rzymską wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut bez termoobiegu
Pieczeń rzymska jest gotowa
najbardziej ją lubię jak wystygnie , na początku ma bardzo
intensywny zapach przez przyprawy ale po ostygnięciu już tak
intensywnie nie pachnie ale ma przyjemny aromat :)
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszna pieczeń.Następnym razem zrobie z większej ilości bo ta porcja to malusia jest.
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowała :) no porcja nie jest za duża ale zawsze można zrobić większą :)
UsuńA czy można tę pieczeń upiec w keksówce?
UsuńTak można :)
Usuńwłaśnie się zabieram za tę pieczeń, mam nadzieję, że wyjdzie pyszna ;) trzymajcie kciuki
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyciągnęłam pieczeń z piekarnika... REWELACJA!!!!
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, czy jak ona mi ostygnie, będzie bardziej zbita, czy taka pulchniejsza jak teraz, na ciepło?
Po wystygnięciu będzie pulchna i łatwo będzie ją kroić ale nie będzie się rozsypywać :)
Usuńo to super, o to mi chodziło :D dziękuję za rewelacyjny przepis!!!! na pewno nieraz będę korzystać z www.uwagababciagotuje.com :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i bardzo mi miło że przepis się przydał :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Brakuje mi tylko wewnątrz pieczenie ugotowanych jajek
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie przepadają za jajkiem w pieczeni dlatego robię bez , ale jeżeli ktoś chce to może włożyć w środek jajko
Usuńpozdrawiam serdecznnie
woglada smakowicie. Niedlugo wyproboje ten przepis.
OdpowiedzUsuńSobota,21.53 zaczynam.
OdpowiedzUsuńTrzymałam kciuki, mam nadzieję że pieczeń smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pieczeń przepyszna. Moja liczna rodzina ją uwielbia - zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Robiłam już kilka razy. Super kompozycja przypraw. Jestem Pani fanką - właśnie kończę gar gulaszu z ziemniakami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję za miłe słowa i Pozdrawiam serdecznie Panią i całą rodzinę.
Usuńdziekuje za przepis.Cala rodzina byla zachwycona obiadem.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że pieczeń smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią i całą rodzinkę
Pieczen wyszla rewelacyjna! Puszysta i smakowita. Bardzo fajny i prosty przepis. Polecam 😊
OdpowiedzUsuńCiesze się że pieczeń smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mam do Pani pytanie. Wioze od mojej mamy 2 gąski. Ostatnim razem ugotowałam z gorszych jej części rosół, ugotowane mięso zdjęłam od kości, zmielilam i zrobiłam pasztet. Jednak rodzina ma już dość pasztetu z gęsi. Myśli Pani ze wyjdzie mi pieczeń rzymska z ugotowanego i mielonego mięsa gęsi?
OdpowiedzUsuńPieczeń zazwyczaj robi się z mięsa surowego a nie gotowanego z gotowanego zawsze wyjdzie bardziej pasztet niż pieczeń :). Ale gotowane mięso można wykorzystać do przygotowania pasztecików w cieście drożdżowym lub półkruchym albo przygotować farsz na pierogi.
UsuńMogę polecić pastę do kanapek z gotowanego kurczaka – kurczaka można zastąpić gęsią Link http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/08/pasta-z-kurczaka-i-jajek-na-kanapki.html
Lub spróbować zrobić pieczeń z gęsi według tego przepisu, kurczaka można zastąpić gęsią Link
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/07/pieczen-drobiowa-z-piersi-kurczaka.html
Właśnie wstawiam do piekarnika. Mam nadzieję, że się uda.
OdpowiedzUsuńA ja mam nadzieję że pieczeń się udała i smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam :) planuje zrobic pieczen z pani przepisu, swietnie ze podala pani dokladne ilosci wszystkiego, nawet przypraw :) ... mam tylko jedno pytanie, na jaka wielkosc formy (centymetry) jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńZa dokładna jestem :) pod składem jest wymiar foremki jaki użyłam
Usuńforemka o wymiarach 19cm x 8cm x 7cm lub dwie mniejsze
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że pieczeń będzie smakowała
Dziekuję za szybką odpowiedź :) ... po przesłaniu pytania zauważyłam, że przecież z Pani dokładnoscią rozmiary foremki są już podane :)... ale mam dodatkowe pytanie, ja będę tą pieczeń robiła w metalowej nie foliowej foremce, czy powinnan tą foremke wyłożyc folią lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą?
UsuńTak można upiec w takiej metalowej foremce, tylko proponowała bym wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą wtedy będzie ładniejsza i łatwiej odejdzie
UsuńChcialam tylko napisac ze pieczen jest swietna:) ... mix przypraw idealny:) ... pychotka:)... pozdrawiam.
UsuńMiło mi że pieczeń smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam na obiad. Największym smakoszem okazał się mój synek :) Mnie i mężowi smakowało lepiej na kanapkach z ogórkiem.
OdpowiedzUsuńProszę pozdrowić i ucałować małego smakosza:) i miło mi że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Tym razem zrobiłam podwójną ilość i dodałam jajko...niestety zamiast 3 szczypt soli dodałam 3 łyżeczki :( ...z rozpędu chyba lub roztargnienia...Miało być pysznie ... :( Na święta spróbuję jeszcze raz tym razem z dobrymi proporcjami przypraw :) Pozdrawiam
UsuńOlala musiało być trochę słone :) sól można dodawać stopniowo dodać na przykład dwie szczypty, wymieszać, sprawdzić smak i doprawić.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis,pieke ją od dawna,Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że pieczeń smakuje a przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Upiekłam. Efekt wizualny niezły, pachnie pięknie, a jutro sprawdzę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że pieczeń smakowała :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja do pieczeni rzymskiej, tymianku nigdy nie dodawałam, trzeba będzie teraz zacząć dodawać do smaku, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, przyprawy to kwestia gustu ale tymianek idealnie pasuje do mięs, pasztetów i pieczeni więc warto spróbować i dodać do pieczeni.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo pyszna pieczen polecam wszystkim ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pieczeń smakowała i dziękuję za polecanie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pieczeń rewelacja od dzisiaj będę tylko ja piekła :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis na pieczeń się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
A można zamiast bułki dodać do pieczeni np.ugotowaną kaszę jęczmienną?
OdpowiedzUsuńTak można dodać kaszę jęczmienną. Życzę smacznej pieczeni i pozdrawiam serdecznie
UsuńBabciu twoje przepisy są super.Pozdrawia i życzę dużo zdrówka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i również życzę dużo zdrowia
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super udala mi sie pieczen ale to dzieki pani babci Ewie bo przepis z dokladna iloscia przypraw....jestem nieudacznikiem kuchennym....probowalam z innych przepisow i nigdy nie byla tak smaczna jak ta....dziekuje i pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pieczeń wyszła a najważniejsze że smakowała, dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Podoba mi się twój przepis
OdpowiedzUsuń