Nowe Przepisy

poniedziałek, 28 października 2013

Drożdżówki z Makiem


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne drożdżówki z makiem .


Będziemy potrzebować :
z podanych składników wyjdzie około 25 drożdżówek z makiem ( 2 blachy z piekarnika )

na ciasto :
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
180 ml mleka (letniego )
60 g masła roztopionego i ostudzonego
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 łyżeczki soli
35 g drożdży
60 g cukru

mąka do podsypywania

masa makowa :

300 g maku sparzonego ( 250 g suchego przed sparzeniem )
150 g cukru lub miodu
50 g rodzynek
50 g masła roztopionego
2 białka
kilka kropli olejku migdałowego
otarta skórka z jednej średniej cytryny

mleko do pomalowania drożdżówek przed wstawieniem do piekarnika

na lukier :
około 1 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z Makiem
Przygotowanie :

Mak mam wcześniej sparzony , podam tylko link do wpisu jak go przygotowuję


Przygotowanie ciasta :

  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. do takiego rozczynu dodaję resztę składników : żółtka i jajko całe , mąkę , mleko , sól , cukier i wszystko razem mieszam
  5. gdy składniki się połączą dodaję roztopione i ostudzone masło i nadal dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
  6. ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 3 - 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni (jeżeli ciasto jest za luźnie można podsypać większą ilością mąki blat – stolnicę
  7. Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość

W czasie gdy ciasto rośnie przygotuję masę makową do drożdżówek :

  1. do miski wsypuję sparzony mak dodaję do niego resztę składników : białko , otartą skórę z cytryny , cukier ( lub miód ) , roztopione i ostudzone masło , rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszam
  2. pod koniec dodaję kilka kropli aromatu migdałowego i jeszcze raz wszystko mieszam , masa makowa do drożdżówek jest gotowa

Po 40 minutach :

  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką przerabiam dłońmi kilka razy i dzielę go na dwie równe części , dzięki temu będzie łatwiej je wałkować ( jedną połówkę ciasta wkładam jeszcze na chwilę do miski i nakrywam żeby nie obsychało )
  2. ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów – ciasto drożdżowe jest elastyczne i chwilę to potrwa zanim je rozwałkujemy należy go nie naciskać tylko z wyczuciem wałkować
  3. na tak rozwałkowane ciasto nakładam połowę masy makowej ( drugą część użyję do drugiej części ciasta ) i rozsmarowuję równomiernie nożem
  4. teraz ciasto zwijam jak roladę od dłuższego boku , po zwinięciu delikatnie spłaszczam
  5. zwinięte ciasto kroję nożem w kawałki około 4 -5 centymetrowe i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 centymetrowych
  6. każdą z drożdżówek z makiem naciskam wzdłuż na środku okrągłym trzonkiem łyżki drewnianej ( jeżeli nie mamy takiej łyżki można użyć czegoś innego ) dzięki temu po upieczeniu będą ładniej wyglądać
  7. blachę z drożdżówkami odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia
  8. po 15 minutach każdą drożdżówkę maluję mlekiem
  9. i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
  10. drożdżówki z makiem pieką się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu
  11. z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą

Drożdżówki z makiem są już gotowe , można je jeszcze pomalować lukrem ale bez niego również są pyszne :)

Przygotowanie lukru :

  1. do miseczki wlewam sok z cytryny i dodaję stopniowo cukier
  2. lukier mieszam ( pałką od makutry lub drewnianą łyżką ) i dodaję tyle cukru ile wchłonie sok z cytryny około 1 szklanki
  3. lukier nie powinien być za rzadki ani nie za gęsty
  4. takim lukrem maluję drożdżówki
Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  








15 komentarzy :

  1. Moje ulubione drożdżówki z makiem. Mmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniałe , uwielbiam drożdżówki wszelakie, absolutnie, czas jesienny sprzyja drożdżówkom, tez dzisiaj wstawiam na bloga moje, może wieczorem uda mi sie wygospodarować czas, pozdrawiam

      Usuń
  2. Cudne są :) Ale już dawno drożdżówek nie jadłąm...

    OdpowiedzUsuń
  3. PIEKŁAM WCZORAJ - SĄ PYSZNE I WCALE NIE TAKIE TRUDNE

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham Panią za te przepisy!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten rewelacyjny przepis na drożdżówki z makiem ,często Korzystam z przepisu na ciasto drożdżowe , a że sama uwielbiam piec i gotować z wielką przyjemnością sięgam po Pani przepisy.Życzę wielu pomysłów na bardzo smaczne i ciekawe dania.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Są prze pyszne i wcale nie trudne do zrobienia..

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.