Nowe Przepisy

czwartek, 3 października 2013

Ślimaczki kruche ciastka

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste i bardzo smaczne ciastka kruche, w kształcie ślimaczków.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wychodzi około 50 ciastek (3 blachy z piekarnika)

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
220 g cukru pudru
300 g masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
szczypta soli
białko z jajek

Przygotowanie:
  1. Na blat wysypuję mąkę, na środek kładę dobrze schłodzony tłuszcz (masło lub margarynę) i pocierając dłońmi łączę (składniki można posiekać nożem).
  1. Następnie dodaję na środek ciasta (łatwiej będzie zagniatać) pozostałe składniki: cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka i szczyptę soli.
  2. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły w jednolitą  masę.

  3. Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części jedną część od razu zawijam w folię spożywczą (można włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na około 30 minut.
  1. Drugą część ciasta rozpłaszczam dłońmi i na środek wsypuję kakao i zarabiam aż kakao ładnie połączy się z ciastem (ciasto powinno być jednolitego brązowego koloru).
  2. Tak przygotowane ciasto kakaowe również zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję z lodówki i każdy kawałek ciasta dzielę jeszcze na pół i połowę ciasta wstawiam do lodówki.
  2. Ciasto przed wałkowaniem przerabiam kilka razy, ciasto wtedy łatwiej jest wałkować
  3. Blat podsypuję mąką a wałek smaruję mąką i rozwałkowuję ciasto na prostokąt grubości około 3-4 milimetrów, z kakaowym kawałkiem ciasta robię tak samo i rozwałkowuję na identycznej wielkości prostokąt.
  1. Mam dwa równe prostokąty rozwałkowanego ciasta, białe ciasto maluję roztrzepanym białkiem.
  2. Kakaowe ciasto przekładam na białe ciasto, wyrównuję brzegi i delikatnie dociskam żeby równo przylegało i maluję białkiem wierzch kakaowego ciasta. 
  1. Tak przygotowane ciasto zwijam jak roladę od strony dłuższego boku, następnie ciasto zawijam w folię aluminiową można w pergamin i wkładam na 60 minut do lodówki.
  1. Tak samo postępuję  z pozostałym ciastem które włożyłam do lodówki, tylko że na kakaowe ciasto nakładam białe i dzięki temu mam dwa rodzaje ciastek kruchych biało – czarne i czarno białe :).

Po 60 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozpakowuję z folii.
  2. Ciasto kroję delikatnie w krążki o szerokości około 1 centymetra.
  1. Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować odstęp około 3 centymetrów bo jeszcze ciacha urosną).
  2. Ciastka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut – piekarnik mam włączony na ogrzewanie od dołu i góry bez termoobiegu.
Kruche ciastka są już gotowe pięknie pachną ładnie się prezentują i smakują :). życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Pyszne pogryzanie,kilkanaście lat temu robiłam te ciasteczka, teraz rozpaskudziłam podniebienie i o nich zapomniałam, a są naprawdę wyśmienite, moje dzieci bardzo je lubiły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje wnuczęta je lubią :) a sama też lubię je porzegrysć

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.