Nowe Przepisy

czwartek, 1 sierpnia 2013

Zapiekanka z Warzywami i Sosem Beszamel


Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę warzywną z sosem , wyszła bardzo smaczna może ktoś się skusi na zrobienie podobnej :)



Będziemy potrzebować :

1 brokuł
200 g marchwi
400 g ziemniaków
150g żółtego sera
na sos
300 ml mleka
30 g masła
30 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 ząbek czosnku
koperek
gałka muszkatołowa
lubczyk
sól
pieprz



Przygotowanie :

przed rozpoczęciem przygotowania zapiekanki nastawiam sobie w dużym garnku wodę żeby się zagotowała będę w nim blanszowała brokuł i marchew.

  1. Zaczynam od ugotowania ziemniaków w łupinach , dokładnie je myję i gotuję około 15 minut tak żeby nie były do końca ugotowane tylko podgotowane (dopieką się w piekarniku )po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia,
  2. jak ziemniaki ostygną kroję je w plasterki
  3. marchewkę oczyszczam i kroję w ukośne plasterki
  4. brokuł myję i dzielę na mniejsze kawałki
  5. tak przygotowany brokuł i marchewki będę blanszowała . Wrzącą wodę zakręcam i wsypuję warzywa nakrywam pokrywką i trzymam pod przykryciem 3 minuty następnie odcedzam i odstawiam do ostudzenia

Warzywa się studzą w tym czasie przygotuję resztę składników i sos

  1. koperek drobno siekam
  2. czosnek kroję w drobna kostkę
  3. ser ścieram na tarce o grubych oczkach
  4. teraz przygotuję sos beszamel
  5. w garnku rozpuszczam masło
  6. do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i robię białą zasmażkę ( mąka wchłonie całe masło i delikatnie się podsmaży )
  7. wtedy dodaję mleko i energicznie mieszam żeby zasmażka ładnie rozpuściła się w mleku
  8. i doprowadzam sos do wrzenia cały czas mieszając
  9. po zakręceniu gazu doprawiam gałką muszkatołową , solą , pieprzem , lubczykiem suszonym , koperkiem posiekanym i czosnkiem
  10. wszystko mieszam sos jest gotowy
Układanie zapiekanki :



  1. warzywa układam rządkami w naczyniu żaroodpornym
  2. rządek ziemniaków następnie marchew i brokuł i tak przemiennie aż do wykorzystania wszystkich składników
  3. ułożone warzywa polewam sosem i posypuję startym serem
  4. tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut tak żeby warzywa były miękkie
Zapiekanka jest już gotowa można podawać życzę smacznego




Pozdrawiam Babcia Ewa  






1 komentarz :

  1. Na pewno skuszę się na tę zapiekankę, wszystko w niej lubię!
    Bardzo apetycznie podana.
    A jakie te fotki dokładniuśkie, dopracowane, nawet, gdy ktoś nie wie kiedy woda się gotuje , to potrafi korzystając z samych zdjęć zrobić to wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.