Nowe Przepisy

poniedziałek, 22 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii z Jajkami - Frittata



Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę z cukinii z jajkami – frittatę, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację.


Będziemy potrzebować:

1 średnia cukinia (około 450 g)
4 jajka
1/2 strąka małej czerwone papryki
50 g żółtego sera lub parmezanu
do smaku
sól, pieprz , oregano
olej do smażenia

na sos:
2 pomidory (około 300 g)
lub 1 szklanka przecieru pomidorowego (300 g)
1 garść świeżych liści bazylii
1 średnia cebula (50 g)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia


naczynie żaroodporne do zapiekania  

Link do filmu z przygotowania: Zapiekanki z cukinii z jajkami - frittata 
Przygotowanie:
  1. Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wycinam i wyrzucam. Następnie cukinię kroję w cienkie pół plasterki ( można pokroić nożem lub szatkownicą)
  2. Tak przygotowaną cukinię smażę. Na patelnię z rozgrzanym olejem daję cukinię i podsmażam około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
  3. Usmażoną przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – przekładając staram się odsączyć cukinię z nadmiaru zgromadzonego soku i oleju.
  4. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
  5. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w drobną kostkę.
Końcowe przygotowanie zapiekanki z cukinią i zapiekanie :
  1. Do większej miski daję jajka i je roztrzepuję.
  2. Do roztrzepanych jajek dodaję wystudzoną cukinię, żółty ser doprawiam solą, pieprzem, oregano i całość mieszam.
  3. Tak przygotowaną masę wlewam do naczynia żaroodpornego, górę posypuję pokrojoną papryką.
  4. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 – 20 minut (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu), tak żeby białka się ścięły a góra wysuszyła – długość pieczenia zależy jak soczystą mamy cukinię i paprykę. Możemy pod koniec zapiekania włączyć termoobieg.
  5. Naczynia nie nakrywam, zapiekam bez przykrycia. 
Gdy frittata się piecze przygotuję sos:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
  3. Umytą i osuszoną bazylie siekam.
  4. Jeżeli używam przecieru to nic z nim nie robię ale jeżeli świeżych pomidorów to je obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę ( aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki można sparzyć je wrzącą wodą).
  5. Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
  6. Następnie dodaję przecier pomidorowy i całość smażę około 5 minut. Jeżeli używam świeżych pomidorów to smażę tak długo aby pomidory się rozpadły i powstała pulpa.
  7. Po zakręceniu gazu dodaję bazylię, mieszam, sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam na talerzu zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii z jajkami podaję na gorąco, na talerzu polewam sosem pomidorowym. Życzę smacznego.


Pozdrawiam Babica Ewa  









1 komentarz :

  1. Dziękuję za nowy pomysł na cukinię. Wygląda smacznie. Dziś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.